Patvirtintas Lietuvos vaikų Garbingo elgesio internete kodeksas

Minėdami pasaulinę Saugesnio interneto dieną Lietuvos vaikai patvirtino ir paskelbė Garbingo elgesio internete kodeksą. Bendravimas socialiniuose tinkluose, įvaizdis internete, komentavimas, bendravimas elektroniniu paštu – tai kodekso temos, kuriomis vaikai pasirengę vadovautis būdami elektroninėje erdvėje.

2012 m. skelbto tarptautinio „EU Kids Online“ tyrimo rezultatai rodo, kad Lietuvos vaikai priklauso didesnio naudojimosi internetu ir didesnės rizikos grupei. Daugiau naudojasi internetu ir tuo pačiu patenka į didesnę rizikos grupę dar kelios Europos Sąjungos šalys: Bulgarija, Čekijos Respublika, Danija, Estija, Norvegija, Rumunija ir Švedija. Tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad net 52 proc. Lietuvos vaikų internete bendravo su nepažįstamaisiais. Šioje kategorijoje visoje Europos Sąjungoje mus lenkė tik Estija (54 proc. vaikų). Socialiniuose tinkluose net 35 proc. Lietuvos vaikų prisipažino skelbę savo telefoną ir adresą.

„Vaikų švietimas, pokalbiai namuose, mokyklose saugesnio interneto tema turėtų būti dažnesni. Tik bendraudami su vaikais, skatindami jų sąmoningumą, galėsime apsaugoti juos nuo pavojų internete“, – pabrėžia Ryšių reguliavimo tarnybos direktorius Feliksas Dobrovolskis.

Garbingo elgesio internete kodeksas skelbiamas:

http://www.draugiskasinternetas.lt/repository/dokumentai/mokiniu_kodeksas.jpg