Dailyraščio konkurso „Rašom!“ globėju tapo Vytautas Landsbergis

Trečią kartą vykstančio dailyraščio konkurso „Rašom!“ globėju tapo europarlamentaras, meno, muzikos ir kultūros istorikas Vytautas Landsbergis. Kovo 8 d. Signatarų namuose vyksiančiame konkurso finale politikas apdovanos dailiausio rašto savininkus. V. Landsbergis ragina visus nepamiršti rašyti ranka ir stengtis tai daryti kuo gražiau.

„Ką darai savo ranka – tikrai tavo padaryta. Ir pats pasidžiaugi, ir vaikaičiams lieka liudijimas, kad seneliai tikrai buvo. Todėl ir autografas – visai kas kita, negu mygtuko spaudymas. Gaila, kad neberašome žąsies plunksna, kai pačiame rašyme buvo meno.

Bet ką daryti gražiai yra gražiau, tad ir geriau, negu bjauriai. Nežinau, ar kas gėrėtųsi savo ar tavo keverzone, todėl verta puoselėti žmoniškesnę rašyseną, ne „vištos koja“, – teigia konkurso, kuriuo siekiama ugdyti dailaus rašymo įgūdžius, globėjas.

V. Landsbergis įsitikinęs, kad raštas gali atspindėti žmogaus vidinę kultūrą ir charakterį. „Ne tiktai gali, bet ir atspindi. Nebijokim parodyti truputį kultūros“, – skirti didesnį dėmesį raštui ragina europarlamentaras.

Lietuvių kalbos instituto, bendrovės „Biuro pasaulis“ bei Iniciatyvinės pedagogų grupės organizuojamame konkurse „Rašom!“, kaip ir praėjusiais metais, gali dalyvauti visi Lietuvos ir užsienio gyventojai. Dalyviai varžosi trijose amžiaus grupėse: 3–6 klasių moksleiviai, 7–12 klasių moksleiviai ir suaugusieji. Jie plunksnakočiu mėlynu rašalu turi perrašyti organizatorių parinktus tekstus, kurie yra paskelbti Lietuvių kalbos instituto ir „Biuro pasaulio“ tinklalapiuose (www.lki.lt ir http://www.biuropasaulis.lt). Perrašytus tekstus konkurso dalyviai iki vasario 22 d. turi išsiųsti paštu vertinimo komisijai arba pristatyti adresu: Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos židinys, P. Vileišio g. 5, LT-10308 Vilnius, Lietuva.

Konkurso organizatoriai teigia sulaukę daugelio mokyklų prašymo pratęsti laiką, iki kurio dalyviai gali siųsti darbus. Dėl žiemos atostogų dalis mokymo įstaigų nespėjo surengti pačių organizuotų dailyraščio konkursų mokyklose, todėl laikas buvo pailgintas dviem savaitėm. Per pirmąsias konkurso savaites buvo atsiųsta daugiau kaip pusė tūkstančio darbų. Aktyviausiai konkurse dalyvauja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Molėtų, Šilalės, Naujosios Akmenės gyventojai.

Kovo 1 d. kiekvienoje grupėje bus išrinkta po 10 dailiausiai rašiusiųjų ir trijų originaliausių darbų autoriai, kurie pateks į antrąjį konkurso etapą. Komisija, vertindama darbus, atsižvelgs į teksto išsidėstymą, rašto aiškumą ir tolygumą, darbo estetiką bei taisyklingumą. Organizatoriai įspėja – darbai su kalbos klaidomis nebus vertinami. Dailyraščio konkurso finalas vyks Vilniuje, Signatarų namuose, kovo 8 d. Konkurso finalo vedėjas  – žurnalistas Juozas Šalkauskas.

2011 m. savo darbus pirmajam konkurso turui atsiuntė daugiau kaip 11 300, 2012 m. – daugiau kaip 8 400 šalies ir užsienio gyventojų. Tikimąsi, kad ir šiemet konkurse bus sulaukta panašaus skaičiaus dalyvių.

Šių metų konkurso nugalėtojai ir originaliausio darbo autorius bus apdovanoti keltų bendrovės „Tallink“ kruizu Ryga–Stokholmas–Ryga 4 asmenims. Į Rygą nugalėtojus su draugais nuveš kompanijos „Lux Express“ autobusai. Visi konkurso finalo dalyviai bus apdovanoti rašymo priemonėmis „Parker“ ir saldumynais. Daugiausiai konkurso reikalavimus atitinkančių darbų pateikusi bendruomenė bus apdovanota specialiuoju prizu