Studijų mugė kviečia moksleivius „pasimatuoti“ profesiją

Vasario 7 dieną „Litexpo“ parodų centre atidaryta tarptautinė paroda „Mokymasis. Studijos. Karjera“. Parodą atidarė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

„Tikriausiai nesuklysiu parodą pavadindamas pasirinkimų muge ar didžiąja atvirų durų diena. Visi besidomintieji mokymosi ir tobulėjimo galimybėmis čia atėję vienoje vietoje gali pamatyti visą galimybių panoramą ir išsirinkti sau tinkamiausią kelią”, – sveikindamas susirinkusius į parodą sakė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pabrėžė, kad Vyriausybėje yra apsispręsta rengti tokius specialistus, kokių reikia Lietuvai. „Tikiu, kad mūsų jaunimas rinksis tas specialybes ir institucijas, kurios jauniems žmonėms garantuotų geriausią kokybę, o valstybei – didžiausią naudą“, – sakė D. Pavalkis.

Šiemetinės parodos akcentas – profesinis mokymas. Parodoje pirmą kartą dalyvaujančios visos Lietuvos profesinio mokymo įstaigos gyvai pristato apie 100 įvairių sričių šiandienos darbo rinkoje reikalingų specialybių ir profesijų, tokių kaip automobilių diagnostika ir remontas, transportas, viešbučių, restoranų paslaugos, inžinerinė pramonė ir energetika, žemės ūkis ir maisto pramonė, statyba ir medienos technologijos, sveikatinimo paslaugos, floristika, kirpimas, kosmetologija, visažistų, masažuotojų specialybės, senieji tradiciniai dailieji amatai, juvelyrika, reklama ir poligrafija, fotografija, mechatronika ir kt.

Lankytojai galės patys pabandyti obliuoti, kalti, lituoti, klijuoti plyteles, pakeisti ratus, kirpti, šukuoti, gaminti maistą, suteikti pirmąją pagalbą, parengti įdomią turizmo programą, surišti jūrinį mazgą ir t.t. Taip pat vyks drabužių kolekcijų, šukuosenų, aksesuarų ir papuošalų pristatymai, floristikos, gyvūnų priežiūros pamokos, automobilių dažymo improvizacija.

Parodoje iš viso dalyvauja apie 190 mokymo, studijų ir karjeros planavimo institucijų – visi Lietuvos universitetai ir kolegijos, profesinio rengimo ir verslo mokyklos, kalbų kursus rengiančios, tarptautinių programų organizacijos, apie 40 užsienio mokymo įstaigų.

Švietimo ir mokslo ministerija savo stende pateikia informaciją apie bendrąjį ugdymą, profesinį mokymą, brandos egzaminus, aukštąjį mokslą, valstybės finansinę paramą studijuojančiajam, vyksta interaktyvūs žaidimai.

Vasario 8 d. 12 val. parodoje vyks Švietimo ir mokslo ministerijos organizuojama konferencija. Joje Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai pristatys visas baigus mokyklą atsiveriančio pasirinkimo galimybes, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atstovas informuos apie priėmimą į aukštąsias mokyklas, Valstybinio studijų fondo atstovas supažindins su valstybės teikiama finansine parama studentams, Nacionalinio egzaminų centro atstovas praneš, ką svarbu žinoti apie 2013 metų brandos egzaminus, Mokslo ir studijų analizės ir stebėsenos centro atstovas kalbės apie studijų Lietuvoje pasirinkimo ypatumus, VšĮ „Verslo Lietuva“ atstovas papasakos apie programą „Jaunieji talentai“.

Vasario 7–9 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje profesinių ir aukštųjų mokyklų tarptautinėje parodoje „Mokymasis. Studijos. Karjera“ apsilankiusieji gali ne tik susipažinti su profesinių, aukštųjų mokyklų ar kitų mokymo įstaigų siūlomomis mokymosi bei studijų galimybėmis, bet ir sudalyvauti karjeros planavimo paskaitose, verslumo seminaruose, koncertuose ar mokinių, tėvų susitikimuose su mokymo įstaigų atstovais.

Parodos tikslas – sukurti ne akademinę, bet kūrybišką ir dinamišką erdvę, kuri padėtų jauniems žmonėms lengviau apsispręsti, kokią specialybę rinktis.

Vienuoliktą kartą vyksiančią parodą „Mokymasis. Studijos. Karjera“ organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija ir Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“.