Vaikų finansinio raštingumo pokyčiai – susidomėjimas technologijomis ir didesnė patirtis

Vis didesnės dalies mokyklinio amžiaus vaikų žinios apie finansų valdymą neatsiejamos nuo technologijų naudojimo. Ketvirtus metus rengiamo finansinio raštingumo skatinimo projekto „Pažink banką“ organizatoriai teigia, kad dėl technologijų plėtros jaunoji karta turi daugiau patirties naudodamasi finansinėmis paslaugomis nei prieš kelerius metus.

„Reguliarūs susitikimai su moksleiviais gerai atskleidžia, kaip keičiasi vaikų žinios, jų įpročiai bei prioritetai. Pastaraisiais metais didelę įtaką tam padarė technologijos – tiek patys mažiausi, tiek vyresni nori informaciją gauti greičiau ir iš karto galėti tai išbandyti bei pritaikyti“, – sako Gerimanta Stankutė, „Danske Bank“ Socialinės veiklos ir aptarnavimo kokybės skyriaus vadovė.

Pasak jos, bendraujant su mokiniais atsiskleidžia didesnis jų įsitraukimas į šeimos finansinį gyvenimą. „Pirmųjų renginių metu paklausus, kiek vaikų yra buvę banke – pakildavo vos kelios rankos. Dabar vaikai ne tik lankosi su tėvais banke ar žino, kokių finansinių įsipareigojimų turi šeima. Didelė dalis reguliariai naudojasi finansinėmis paslaugomis: mokėjimo kortele ar elektronine bankininkyste, taip pat žino, kad pinigus galima ne tik taupyti, bet ir investuoti“, – sako G. Stankutė.

Keičiasi ir motyvai, kodėl vaikai taupo pinigus. „Nors pirmoji pinigų uždirbimo ar gavimo patirtis dažniausiai vilioja vaikus viską greičiau išleisti, vėliau jie dažniausiai pamokyti tėvų stengiasi taupyti. Prieš kelerius metus vaikai dažniau negalėdavo įvardinti, kodėl ir kam taupo pinigus. Dabar vis daugiau vaikų gali įvardinti konkretų taupymo tikslą – dažniausiai taupoma technologijoms: naujam telefonui, muzikos grotuvui ar planšetiniam kompiuteriui“, – dalinasi G. Stankutė.

Švietėjiškais renginiais „Pažink banką“ moksleiviams siekiama pristatyti svarbiausias finansų temas bei atkreipti dėmesį į pagrindinius atsakingo elgesio su pinigais įpročius. Renginiai organizuojami dviems amžiaus grupėms: 1–8 ir 9–12 klasių moksleiviams. Mažieji renginiuose gali sužinoti pinigų, bankų atsiradimo istoriją, jų veiklą ir funkcijas, o vyresnieji – apie asmeninio biudžeto valdymo principus, investavimą ir finansų pasaulio naujienas. Moksleiviai taip pat dalyvauja protų kovose ir viktorinose, kuriose besivaržydami geriau įsisavina gautas žinias.

Minint Vaikų finansinio švietimo dieną vyks 200-asis „Pažink banką“ renginys, kuris pradės šių metų renginių ciklą. Per trejus metus daugiau kaip 4000 dalyvių sutraukęs projektas šiais metais su finansų pasauliu supažindins dar daugiau kaip 1000 Lietuvos mokinių.