Iranas pristatys islamišką „Google Earth“ analogą

Iranas ruošia kartografinę paslaugą – islamišką „Google Earth“ analogą, Irano naujienų agentūrą cituoja „The Guardian“.

Irano ryšių ir informacinių technologijų ministras Muchamedas Chasanas Nami žada, kad paslauga „Basir“ („Įžvalgus“) bus paruošta naudoti per 4 mėnesius. Dabar statomas „Basir“ aptarnausiantis centras. Paslauga bus pasiekiama visame pasaulyje.

Sprendimas sukurti vietinę kartografinę paslaugą priimtas baiminantis šnipinėjimo.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad „Google Earth“ teikia paslaugas vartotojams, – pareiškė Irano ryšių ir informacinių technologijų ministras, – tačiau iš tikrųjų už jų slypi žvalgyba ir specialiosios tarnybos, kurių tikslas – gauti informacijos iš kitų šalių.“

Irano valdžia blokuoja, jos nuomone, nederamo turinio interneto resursus. Taip 2012 metų rugsėjį buvo blokuota prieiga prie „Google“ paieškos sistemos ir „Gmail“ elektroninio pašto.

2013 metų kovą paaiškėjo, kad šalyje blokuojami VPN resursai, padėję išvengti internetinių paslaugų ribojimo.

Tuo pat metu Iranas paleidžia pasaulyje populiarių interneto resursų analogus. 2012 metų gruodį šalyje pradėjo veikti vaizdo priegloba „Mechr“, „YouTube“ analogas. Be to, kalbama apie nacionalinio tinklo, kurio turinį kontroliuotų valdžia, kūrimą.

Analogiškas tinklas „Кvanmen“ su nemokama nelimituota prieiga veikia Šiaurės Korėjoje, tačiau šalies gyventojai neturi galimybės prisijungti prie pasaulinio tinklo. Įdomu tai, kad Muchamedas Chasanas Nami studijavo Šiaurės Korėjoje, Pchenjano Kim Ir Seno universitete, ir gavo vyriausybinio valdymo daktaro laipsnį.

„Google Earth“ – tai virtualus gaublys. Pasitelkus šią paslaugą galima pamatyti Žemės paviršiaus aviacines fotografijas ir pastatų bei kitų objektų 3D modelius. Be Žemės turinio, pasiekiami Marso, Mėnulio duomenys  ir žvaigždžių žemėlapis.