Suaktyvėjo bankinis trojanas „ZeuS“

Kompanija ESET pristatė aktyviausias 2013 metų gegužės mėnesio grėsmes. Mėnuo išsiskyrė išaugusiu bankinių trojanų šeimos „ZeuS“ aktyvumu bei duomenų vagystėmis per vieną iš „Google“ paslaugų.

Praėjusį mėnesį pasaulyje užfiksuotas padidėjęs „ZeuS“ šeimos aktyvumas. Jos reitingas siekė 1,36 proc. Pagrindinis šias programas naudojančių nusikaltėlių tikslas – autentifikuotų naudotojų duomenų vagystės. Tokiu būdu pavogta informacija naudojama pervesti pinigams į specialias sąskaitas, iš kurių lėšos akimirksniu išimamos.

Kalbant apie kitas išaugusias grėsmes, tai gegužę suaktyvėjo ir „Win32/Bundpil“ (3,46 proc.), „Win32/Dorkbot“ (2,22 proc.), „Win32/Ramnit“ (1,62 proc.) bei trojanų programa „Win32/Qhost“ (1,53 proc.). Pirmąją vietą dešimtuke išsaugojo kirminas „Win32/Bundpil“, kurio aktyvumas net išaugo, palyginti su balandžio mėnesiu.

Kirmino „Win32/Dorkbot“ augimas siejamas su gegužę platinta kenksminga programine įranga. Naudotojams buvo išsiųsti pranešimai su pavojingomis nuorodomis, kurias atidarius kilo trojano „Win32/PowerLoader“ rizika. Siekiant paslėpti šias nuorodas, laiškuose buvo naudojama „Google URL Shortener“ paslauga. Kaip parodė statistika, daugiausia nukentėjusiųjų nuo šios atakos užfiksuota Rusijoje.