Švedijoje įrengtas pirmasis „Facebook“ duomenų centras Europoje

Socialinis tinklas „Facebook“ Švedijos šiaurinėje dalyje, Liuleo, oficialiai atidarė naują duomenų centrą. Tai pirmasis toks „Facebook“ centras, esantis už Jungtinių Amerikos Valstijų ribų. Jis bus atsakingas už socialinio tinklo duomenų iš Europos administravimą – rūpinsis daugiau nei 350 mln. „Facebook“ vartotojų iš Europos informacijos apdorojimu ir saugojimu.

Centras duris atvėrė kaip tik tuo metu, kai pasaulyje verda aistros dėl JAV nacionalinės saugumo agentūros slapta vykdyto duomenų rinkimo. Paslaptį atskleidė agentūrai dirbusios bendrovės darbuotojas Edwardas Snowdenas.

E. Snowdenas papasakojo apie dvi programas, susijusias su milijardais telefoninių įrašų kaupimu ir duomenų stebėjimu internete per tokias bendroves kaip „Google“ ir „Facebook“.

Švedijos valdžios pareigūnai sako, kad šalies įstatymai duomenų centro kūrimui neprieštarauja. Oficialiame duomenų centro pareiškime teigiama, kad jis yra vienas iš veiksmingiausių ir patikimiausių visame pasaulyje.

Liuleo yra maždaug už 1000 kilometrų į šiaurę nuo Stokholmo. Centrą sudaro trys atskiri serveriams skirti pastatai, kurių kiekvieno plotis – 28 tūkst. kvadratinių metrų.