Prieš 18 metų Lietuvoje įrengtas pirmasis bankomatas

Pirmąjį bankomatą Lietuvoje įrengė SEB Vilniaus bankas 1995 metų rugsėjo 19 dieną.

Pirmasis bankomatas Lietuvoje priėmė mokėjimo korteles VISA. Buvo galima išsiimti vieno nominalo banknotus. Į pirmąjį bankomatą bankas skelbė investavęs 60 tūkst. litų. Tiesa, ši naujovė buvo skirta ne vietos gyventojams, o iš užsienio atvykstantiems turistams, kuriems išsiimti pinigų iš bankomato buvo įprasta ir patogi procedūra.

O pasaulyje pirmasis įrenginys „Automated Teller Machine“, be operatoriaus dalyvavimo išduodantis grynuosius pinigus, priklausė bankui „Barclay`s“, ir buvo buvo įrengtas 1967 metų birželio 27 dieną Enfildo rajone Londono šiaurėje.

Pirmojo pasaulyje bankomato kūrėją Scotą Johną Shepherdą-Barroną įkvėpė šokoladą pardavinėjantis įrenginys. Pagrindinė problema – klientų kreditingumo patikrinimas – tuo metu buvo išspręsta ribojant išduodamų grynųjų pinigų sumą. Žmogui buvo išduodama iki 10 svarų.

Be to, grynuosius pinigus bankomatas išduodavo už specialų kvitą, t. y. jis nepriėmė kortelių. Pirmieji „korteliniai“ bankomatai pasirodė tik 1973 metais. S. J. Shepherdo-Barrono įrenginyje kvitas buvo apsaugotas – jis turėjo mažai radioaktyvią ir klientui nepavojingą žymą (izotopas C14).

Be kvito su žyma (iš esmės atstojančio plastikinę kortelę su magnetine juostele), pirmajame pinigus išduodančiame įrenginyje buvo taikomas 4 skaitmenų PIN kodas. Sklinda legendos, kad išradėjas atsisakė 6 skaitmenų PIN kodo dėl to, kad jo žmona lengviau galėjo įsiminti 4 skaitmenų derinį.

Pinigų saugumą pirmajame bankomate garantavo 1,6 cm storio plieninis korpusas. Tais laikais jį prapjauti norinčiam vagiui būtų prireikę dujų degiklio ir 8 valandų darbo. Įrenginys kainavo 18 tūkst. JAV dolerių.

Antrąjį panašios konstrukcijos bankomatą įrengė irgi Didžiosios Britanijos bankas „Chemical Bank“.

Prognozuojama, kad 2016 metais bankomatų visame pasaulyje bus 3 mln. 196 tūkst. vienetų.