Saulėtekio slėnyje prasidėjo didžiausio ir moderniausio Lietuvoje mokslų centro statyba

„Saulėtekio slėnyje“ įkasta simbolinė kapsulė, žyminti Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (NFTMC) statybų pradžią. Šio didžiausio ir moderniausio Baltijos šalyse mokslo centro, kuriame veiks net 24 laboratorijos, atsiradimą lėmė prieš 7 metus Vilniaus tarybos priimti sprendimai. 

„Šis projektas dar kartą parodo, kaip svarbu numatyti ateitį, kas bus aktualu, ir nesiblaškant siekti užsibrėžtų tikslų. Šiandien mes esame liudininkai to, kam dar 2006 metais Vilniaus miesto taryba padėjo pamatus, patvirtindama detalųjį planą“, – sakė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Vilniaus miesto savivaldybė dar 2003 m. drauge su didžiaisiais Lietuvos universitetais tapo viena iš viešosios įstaigos „Saulėtekio slėnis“ steigėjų bei dalininkių. Tuomečio Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko palaikoma viešoji įstaiga „Saulėtekio slėnis” buvo viena iš pirmųjų iniciatyvų kaip žinių ekonomikos branduolio kūrimo „Saulėtekio slėnyje“. Įsteigta viešoji įstaiga nuo 2008 m. pabaigos yra atsakinga už „Saulėtekio slėnio“ mokslo ir technologijų parko veiklą, siekiant pritraukti inovatyvias verslo įmones ir skatinti mokslo-verslo bendradarbiavimą.

Nacionalinis Fizinių ir technologijos mokslų bei Jungtinis Gyvybės mokslų centrai duris atvers 2015 m. savivaldybės detaliuoju planu patvirtintoje 62 ha Saulėtekio teritorijoje. 25 tūkst. kvadratinių metrų ploto komplekse bus įkurta didžiausia ir moderniausia Lietuvoje ir Baltijos šalyse fizinių, chemijos ir technologijos mokslų tyrimų bazė. Centre veiks 24 atviros prieigos laboratorijos, kurių moksline ir technologine infrastruktūra galės naudotis ne tik mokslininkai, bet ir verslo atstovai.

Šiandien čia jau mokosi ir dirba beveik 20 tūkst. žmonių, o netolimoje ateityje Saulėtekyje planuojama sutelkti daugumą universitetų fakultetų bei mokslo tiriamųjų institutų.  Jau 2012 m. slėnyje duris atvėrė Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras.