Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis: ES moksliniai tyrimai turi būti nukreipti visuomenės gerovei kurti

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis Atėnuose vykstančiame Europos Sąjungos mokslo ministrų susitikime akcentavo ES šalių mokslininkų bendradarbiavimo svarbą, kad moksliniai tyrimai padėtų  kurti aukštą pridėtinę vertę ir ES piliečių gerovę, atsakytų į aktualiausius visuomenės klausimus ir iššūkius.

Šiuo metu yra suformuotos ir įgyvendinamos penkios Europos mokslininkų partnerystės tematikos, kurios apima mokslininkų bendradarbiavimą tokiose srityse, kaip aktyvus ir sveikas senėjimas, žemės ūkio našumas ir tvarumas, žaliavos, pažangūs miestai ir gyvenvietės bei vanduo. Šių partnerysčių tikslas – šalinti Europos tyrimų ir inovacijų sistemoje egzistuojančias kliūtis kurti ir diegti į rinką naujas idėjas, leidžiančias gerinti sveikatos apsaugą, miestų infrastruktūrą, žemės ūkio našumą.

D. Pavalkis pabrėžė, kad mokslo inovacijos turi būti orientuotos ne tik į rezultatą ir jo pritaikymą visuomenės gyvenime, bet ir atspindėti pamatines Europos bei bendrijos šalių vertybes. Taip pat svarbu į bendrą mokslinę veiklą įtraukti Rytų partnerystės šalis.

Neformalaus Konkurencingumo tarybos susitikimo metu Europos šalių mokslo ministrai diskutavo, kaip moksliniai tyrimai gali kelti Europos konkurencingumą. ES mokslo ministrai taip pat aptarė Viduržiemio jūros regiono partnerystės mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje aktualijas.