Lietuvos ekonomikos augimą ir toliau daugiausia lems vidaus paklausa

Lietuvos bankas prognozuoja 3,3 % bendrojo vidaus produkto augimą šiais metais ir 3,6 % – kitąmet. Palyginti su ankstesniais duomenimis, 2014 m. BVP augimo prognozė sumažinta 0,3 proc. punkto, 2015 m. – 0,2 proc. punkto.

„Ūkio augimo prognozė šiek tiek sumažinta daugiausia dėl prastesnės, nei tikėtasi, eksporto plėtros. Tačiau, esant didelei vidaus paklausai, Lietuvos ekonomikos augimo tempai ir toliau bus vieni iš didžiausių Europoje“, – sako Raimondas Kuodis, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas.

Tarptautinė ekonominė situacija yra suprastėjusi daugiausia dėl itin sulėtėjusios Rusijos ūkio plėtros. Neslūgstant Rusijos ir Ukrainos konfliktui, prasčiau vertinamos Rusijos ir su ja glaudžiais ekonominiais ryšiais susijusių valstybių ūkio raidos perspektyvos. Prognozuojama, kad šiemet Rusijos ūkio augimas išsikvėps ir bus artimas nuliui.

Tačiau, nors Rusija yra viena iš svarbiausių Lietuvos užsienio prekybos partnerių, prastesnė šios šalies ūkio raida turės tik ribotą poveikį mūsų šalies ekonomikai. Rusijai tenka maždaug penktadalis visų Lietuvos eksportuojamų prekių ir paslaugų, tačiau tik nedidelė dalis šio eksporto yra lietuviškos kilmės – didžiąją dalį (apie 70 %) sudaro reeksportas. Lietuvos banko ekonomistų skaičiavimais, 1 proc. punkto Rusijos BVP plėtros sulėtėjimas lemia 0,3 proc. punkto mažesnį Lietuvos ūkio augimą.

Prastėjančias užsienio prekybos perspektyvas Rytuose iš dalies atsveria atsigaunanti ekonominė plėtra ES valstybėse. ES gerėja ekonominiai pasitikėjimo rodikliai, pradeda kilti vidaus paklausa, pamažu juntami palankūs pokyčiai ir darbo rinkoje. Pagrindinis Lietuvos ekonomikos augimą skatinantis veiksnys – vidaus paklausa, ypač dėl padidėjusių realiųjų pajamų išaugusi mažmeninė prekyba.

Kainų tendencijos Lietuvoje, prognozuojama, ir toliau bus palankios vartotojams, o vidutinė metinė infliacija ir toliau bus maža: šiemet sudarys 0,9 %.

„Infliacijai esant žemesnei nei numatomam darbo užmokesčio augimui, didėja gyventojų perkamoji galia, o tai palankiai veikia vartojimą“, – sako Rūta Rodzko, Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorė.

Pagal Lietuvos banko prognozes, darbo užmokestis 2013 m. pakilęs dėl minimaliojo atlyginimo padidinimo, šiemet turėtų ir toliau nuosaikiai didėti – 3,6 %.