VU bibliotekoje – Atvirosios prieigos savaitė

Spalio 20–26 dienomis VU biblioteka kviečia apsilankyti Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (Saulėtekio al. 5) vyksiančiuose „Atvirosios prieigos savaitės“ renginiuose, kurių tema – „Karta, tampanti atvira“.

Visame pasaulyje antrojoje spalio pusėje tradiciškai minima „Atvirosios prieigos savaitė“ (angl. Open Access Week). Tai – visuotinis renginys, skirtas atkreipti dėmesį į jau daugiau kaip dešimtmetį vykstančio atvirosios prieigos judėjimo rezultatus, įvairias susijusias iniciatyvas ir galimas veiklos kryptis ateityje. Atvirosios prieigos sąvoka dažniausiai siejama su skaitmeninio formato moksline informacija, kuri sukuriama vykdant mokesčių mokėtojų lėšomis finansuotus mokslinius tyrimus.

Susitikimo „Masiniai atvirieji kursai internete: simuliacinis užsiėmimas“ metu bus pristatyti Masačiusetso Technologijų instituto, Harvardo, Stanfordo, Yale’io ir kitų žymių universitetų nemokami kursai internete. Seminaro pranešimai „Publikavimas per atvirąją prieigą mokslinės leidybos plėtros kontekste: „Springer“ atvirosios prieigos iniciatyva“ ir „Kūrybinės bendrijos: kas naujo?“ leis geriau suvokti atvirosios prieigos prasmę ir naudą.

Savaitės tema – „Karta, tampanti atvira“, bus atskleista Pecha-Kucha pristatymų sesijoje. Šių pristatymų metu žmonės dalinsis savo mintimis, idėjomis, patirtimi apie tai, ką jiems reiškia būti ir vadintis „atvirais“.

Savaitę vainikuos kino filmo „Interneto sūnus: Aarono Swartzo istorija“ peržiūra. Tai istorija apie socialinio naujienų tinklo „Reddit“ sumanytoją, vieną iš RSS technologijos kūrėją bei interneto aktyvistą Aaroną Swartzą.