Artėjant euro įvedimui, gyventojų nerimas mažėja

Artėjant euro įvedimui, mažėja pesimizmas dėl namų ūkių finansinės padėties ir nerimas dėl didesnių kainų, rodo naujausia SEB banko apklausa.

„Likus vos trims savaitėms iki euro įvedimo, matyti, kad iki šiol vis augęs namų ūkių nerimas blėsta: mažiau blogų geopolitinių žinių, mažiau nežinomybės dėl euro įvedimo“, – pranešime spaudai teigė SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Anot jos, prieš šventes vartojimo mastas didės dėl premijų, išpardavimų ir dovanų. Be to, metų pabaigoje gali sumažėti skolinimosi mastas.

Banko analitikų teigimu, namų ūkių padėtis trečiąjį ketvirtį gerėjo dėl didėjančio vidutinio darbo užmokesčio ir mažėjančio nedarbo, o gyventojų finansiniam turtui didžiausią įtaką darė ruošimasis eurui.

„Dalis mažas pajamas gavusių žmonių pradėjo gauti didesnes pajamas, o dalis darbo rinkos naujokų arba į ją sugrįžusių savo darbą pradėjo ne nuo mažiausių pajamų“, – sakė J.Varanauskienė.

Pasak SEB banko ekspertės, gruodį tradiciškai turėtų padaugėti ir žmonių pajamos – dėl metinių premijų, kitų išmokų bei perlaidų iš užsienio.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.