Eurą palankiai vertina 60 proc. lietuvių

Nuo šių metų Lietuvoje įvestą eurą palankiai vertina beveik du trečdaliai šalies gyventojų, rodo naujausia Eurobarometro apklausa.

Paprašyti įvertinti euro naudą, 60 proc. lietuvių teigė sutinkantys, kad euras yra naudingas valstybei, 24 proc. – nenaudingas, 16 proc. teigė negalintys apsispręsti arba neturi nuomonės.

86 proc. respondentų teigė, kad euro įvedimas praėjo sklandžiai ir efektyviai, 5 proc. teigė patyrę sunkumų, pirmąją savaitę keisdami grynuosius litus į eurus arba išsiimdami juos bankuose. Trečdalis jų nurodė, kad teko ilgiau nei paprastai laukti eilėse prie kasų, o 23 proc. – prie bankomatų.

Paklausti apie kainų nurodymą dviem valiutomis, 15 proc. respondentų sakė, kad kainos buvo nurodomos neteisingai. Daugiau kaip du trečdaliai (67 proc.) sakė, kad kainų skelbimas dviem valiutomis buvo naudingas.

Didžioji dauguma (92 proc.) lietuvių sutiko, kad yra gerai informuoti, tačiau beveik ketvirtis (24 proc.) teigė norintys daugiau informacijos apie euro apsaugos ženklus.

Apklausa atlikta sausio 16–19 dienomis, jos metu telefonu apklausta 1 tūkst. šalies gyventojų.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.