Abiturientai keičia taktiką – egzaminams jau ruošiasi telefonu

Šiųmetė abiturientų karta brandos egzaminams ruošiasi palinkus ne virš knygų, o virš išmaniųjų telefonų ekranų. Tai įrodo leidyklos „Šviesa“ sukurtos mobiliosios programėlės „Prieš egzaminą“ populiarumas – vos per porą savaičių ją atsisiuntė kas trečias abiturientas, turintis „Android“ įrenginį. Kūrėjai, atsižvelgę į dvyliktokų pageidavimus, atnaujino programėlę pridėdami 50 proc. daugiau klausimų. Nuo šiol ruošiantis lietuvių kalbos, matematikos, istorijos ir biologijos brandos egzaminams bus galima atsakyti į 1 050 klausimų.

Per dvi savaites naudodamiesi programėle, abiturientai atsakė į apie 130 000 klausimų. Jei į tiek klausimų reikėtų atsakyti naudojant popierių – prireiktų net 10 popieriaus pakuočių (klausimus spausdinant abiejose lapo pusėse). Arba dar vaizdžiau – tiek klausimų yra daugiau nei 3300 egzaminų testų. Leidyklos „Šviesa“ skaitmeninių produktų vadovo Gyčio Česnuičio teigimu, mobiliosios programėlės „Prieš egzaminą“ sėkmę lėmė suvokimas, ko nori vadinamoji Z karta.

„Nors brandos egzaminų formatas nesikeičia jau daugelį metų, tai nereiškia, kad šiandieniniai abiturientai jiems ruošiasi taip pat, kaip ir mes. Ilgus vakarus bibliotekose keičia vakarojimai prie kompiuterių ar išmaniųjų telefonų ekranų. Informaciją taip pasiekti lengviau, greičiau, o vizualus ir sistemingas jos pateikimas, azartas, norint vis geresnio rezultato, ir lemia didelį susidomėjimą“, – įsitikinęs Gytis Česnuitis.

„Z kartos“ jaunuoliai informaciją priima ir apdoroja greičiau nei kiti, puikiai valdo naujausias informacines ir komunikacines technologijas, tačiau sunkiau išlaiko dėmesį bei koncentruojasi. Į tai atsižvelgta ir kuriant šią pasiruošimo egzaminams programėlę.

„Visi suprantame, kad metas prieš egzaminus – vienas sunkiausių jauno žmogaus gyvenime. Todėl ši programėlė sukurta taip, kad ja nebūtų nuobodu naudotis – ryškios spalvos, suprantami paaiškinimai, greitas rezultato pateikimas bei galimybė stebėti savo progresą yra tai, dėl ko abiturientai sprendžia testus telefone bei palankiai vertina mūsų produktą – vartotojai net 91 proc. atsakymų paaiškinimų įvertino teigiamai“, – sako G. Česnuitis.

Kartą įsirašius programėlę „Prieš egzaminą“, interneto ryšio daugiau neprireiks, todėl moksleiviai ja gali naudotis ten, kur jiems patogiausia – kad ir kelionėje autobusu į mokyklą ar pertraukų metu. Be to, ji veikia visuose populiariausiuose išmaniuosiuose įrenginiuose, turinčiuose „Android“ operacinę sistemą, o netrukus programėlės kūrėjai žada pristatyti ir „iOS“ operacinei sistemai pritaikytą programėlės versiją.