Nacionalinis Baltarusijos bankas kuria tarpbankinę sistemą klientų identifikacijai

Nacionalinis Baltarusijos bankas kuria naują identifikacijos sistemą, kuri leistų klientui apsilankius viename banke vėliau atlikti įvairias finansines operacijas bet kurioje kitoje finansinėje įstaigoje. Bankai saugos kliento duomenis, kuriuos jis paliks pirmą kartą apsilankęs banke.

Nacionalinis Baltarusijos bankas pateikė pasiūlymą sukurti tokią sistemą patvirtindamas tai projekto „Apie skaitmeninių bankinių technologijų plėtrą ir kai kurių Baltarusijos Respublikos Prezidento nutarimų papildymą“ dekretu.

Nacionalinis Baltarusijos bankas inicijavo būtinybę sukurti šalyje sąlygas skaitmeninių bankinių technologijų plėtrai, taip pat ir nuotoliniam bankų klientų aptarnavimui – fiziniams ir juridiniams asmenims, individualiems verslininkams, privatiems notarams ir advokatams. Tikimasi, kad naujoji sistema padės sumažinti bankų ir kitokių finansinių tarpininkų paslaugų kainas.

Klientų duomenys bus kaupiami bendroje bankinėje identifikavimo sistemoje, kurią formuos pats Nacionalinis bankas, sukurdamas bendrą atsiskaitymų ir informacijos erdvę. Finansiniai tarpininkai galės iš šios sistemos gauti informaciją apie klientus su sąlyga, kad patys dalysis savo klientų informacija. Nacionalinis Baltarusijos bankas tikisi, kad tokia apskaitos sistema apims visas Baltarusijos įmones, nes projekto sąlygose numatyta, kad elektroniniu būdu, sukuriant bendrą atsiskaitymo ir informacijos erdvę, turi būti įgyvendinti visi šalies teritorijoje baltarusiškais rubliais už prekes, darbus ar paslaugas atliekami atsiskaitymai.