Lietuva gali tapti Kazachstano jūrų vartais Vakaruose

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Astanoje susitikęs su Kazachstano investicijų ir plėtros pirmuoju viceministru Ženysu Kasimbeku (Jenis Kasimbek), išsakė Lietuvos poziciją dėl dvišalio bendradarbiavimo transporto sektoriuje plėtros ir perspektyvų.

„Mes palaikome Kazachstano užsibrėžtus tikslus transporto ir logistikos srityje. Lietuva, turinti gerai išplėtotą transporto infrastruktūrą ir logistikos centrų tinklą, Kazachstanui gali pasiūlyti saugius, greitus ir nebrangius įvairių krovinių pervežimus į Europos ir Skandinavijos šalis tranzitu per mūsų šalies teritoriją“, – sakė susisiekimo ministras R. Sinkevičius.

Lietuva pritaria Kazachstano siekiui vykdyti skrydžius į/per Lietuvą į Europos Sąjungos šalis, siekia plėtoti bendrą konteinerinio traukinio „Saulė“ projektą ir kviečia prisidėti prie Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos intermodalių terminalų plėtros.

Susitikimo metu taip pat buvo pasiūlyta aptarti krovinių tranzito Kinija–Kazachstanas–Lietuva galimybes.

Pasak ministro, Klaipėdos valstybinis jūrų uostas yra pasirengęs tapti Kazachstano jūrų vartais Vakaruose. Iš Kinijos Urumči miesto per Kazachstano teritoriją į Klaipėdos uostą nugabenti kroviniai galėtų būti vežami toliau – į Centrinę ir Vakarų Europą, Skandinaviją.

2014 m. geležinkelių transportu tarp abiejų šalių buvo pervežta net 25,5 proc. daugiau krovinių (per 800 tūkst. tonų), nei 2013 m. Daugiausia – naftos, mineralinių ir maisto produktų.

Š. m. birželio 5–6 d. Klaipėdoje vyks Tarptautinė Lietuvos–Kazachstano transporto ir logistikos konferencija, į kurią susisiekimo ministras R. Sinkevičius pakvietė ir Kazachstano investicijų ir plėtros pirmąjį viceministrą.