Lietuvos bankų asociacija tapo Europos pinigų rinkos instituto nariu

Lietuvos bankų asociacijos prisijungimas prie Europos pinigų rinkos instituto (angl. European Money Markets Institute (EMMI)) pagerins su palūkanų normomis susietos informacijos prieinamumą ir gavimą. Europos pinigų rinkos institutas teikia reikšmingus pinigų rinkos indeksus, informaciją apie jų pokyčius, tarptautinio bei Europos reguliavimo plėtrą ir EURIBOR indekso plėtojimą naujiems rodikliams formuoti. Instituto nariai siekia stiprinti skaidrumą ir išsaugoti kokybę bei vientisumą įgyvendinant kiekvienai reguliacinei aplinkai pritaikytas gaires.

EMMI teikia EURIBOR bei EONIA indeksus.

EURIBOR indeksas – tai palūkanų normos dydis, už kurį pagrindiniai euro zonos bankai pasiryžę skolinti lėšų vieni kitiems.

EONIA (vienos nakties paskolos eurais indekso vidurkis) yra fiksuoto pajamingumo indeksas, pagal kurį nustatomas euro zonos bankų vienos nakties indėlių palūkanų normos vidurkis. Jomis remiantis nustatoma EURIBOR bazinių palūkanų norma.

Europos pinigų rinkos institutas - tai tarptautinis ne pelno siekiantis institutas, įsteigtas 1999 m. Jo narės yra ES valstybių nacionalinės bankų asociacijos. Institutas įsikūręs Briuselyje. 

Daugiau informacijos apie institutą rasite čia.