Škotijos bankas pristatys polimerinius banknotus

Škotijos bankas paskelbė, kad nauji 5 ir 10 svarų sterlingų banknotai bus pagaminti iš polimero. Tai turėtų prisidėti prie banknotų ilgaamžiškumo.

Polimeras – tai plona plastikinė plėvelė, pakeisianti šiuo metu banknotų gamyboje naudojamą popierių. Naujieji pinigai rinkoje turėtų pasirodyti šių metų lapkritį.

Polimeriniai pinigai turėtų būti šiek tiek mažesni už dabartinius. Pavyzdžiui, 5 svarų sterlingų banknoto dydis bus 125 x 65 mm. Dabartinis dydis – 135 x70 mm. Be to, bus naudojami kompanijos „De La Rue“ Safeguard polimerai.

Palyginti su popieriniais banknotais, polimeriniai gerokai atsparesni purvui ir drėgmei. Be to, jie labiau apsaugoti ir juos sunkiau padirbti. Tokių banknotų galiojimo laikas 2,5 karto ilgesnis už tradicinių popierinių. Verta taip pat pabrėžti, kad ateityje polimerinių banknotų gamyba turėtų kainuoti mažiau nei tradicinių pinigų.

Primename, kad šių metų kovą Šveicarijos „Clydesdale Bank“ vienas pirmųjų išleido Didžiojoje Britanijoje plastikinius banknotus. Jų tiražas siekė 2 mln. 5 svarų sterlingų kupiūrų banknotų.