VDU rektoriaus inauguracijoje – simboliai ir ritualai

Rugsėjo 11 d., 13 val., Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28) vyks iškilminga septynioliktojo VDU rektoriaus, profesoriaus Juozo Augučio, inauguracija.

Iškilmių metu naujasis VDU rektorius priims valdžią simbolizuojančias regalijas: togą, grandinę, kepurę, didįjį antspaudą ir skeptrą. Toga – globos, saugumo, orumo ir kilmingumo ženklas, grandinė – visuotinio ryšio ir sąjungos simbolis. Kepurė simbolizuoja iškilumą, teisėtą galią, išmintį ir sėkmę, didysis antspaudas – veiklos teisėtumą, išmintingumą ir tarnavimą visuomenės labui, tuo tarpu skeptras – dorą ir teisingą vadovavimą universitetui.

Simbolių ir ritualų kupinoje iškilmingoje inauguracijoje dalyvaus universiteto bendruomenė, garbūs svečiai, skambės sveikinimai, muzika.

Rektorius prof. Juozas Augutis darbus pradeda nuo diskusijų su bendruomene – jis teigia sieksiąs sukurti sąlygas, kad bendruomenė būtų kuo laisvesnė, kritiškesnė ir nebijotų laisvai reikšti nuomonės.

„Vienas iš artes liberales kertinių principų – puoselėti laisvę bendruomenei ir būti laisviems viduje, tačiau tai siejasi su didžiule atsakomybe už save ir už aplinkinius. Atrodo, kad būti laisvam – lengva, bet iš tiesų taip nėra, nes tai, ką mąstome ir kuo tikime, ne visada lengva ir drąsu perteikti kitiems“, – sako prof. J. Augutis.

Rektorius pabrėžia, jog nors VDU ir yra laisviausias tarp Lietuvos universitetų, tačiau bendras „laisvės lygis“ šalyje vis dar yra per žemas – universiteto autonomijos laisvę ir akademinę laisvę pernelyg varžo įvairūs įstatymai ir reglamentai, sprausdami išskirtinę VDU artes liberales filosofiją į siaurus rėmus. „Reikia nepasiduoti universitetų suvienodinimui. Žinant, kaip gimė ir buvo atkurtas VDU, didžiausia vertybė ta, kad jis apskritai yra – turi savo autoritetą, išskirtinumą. Pamažu Lietuvoje gimsta suvokimas, ką bandome įdiegti jau 26 metus ir kodėl svarbu siekti plataus profilio išsilavinimo, o ne tik specialybės“, – tikina VDU rektorius.