Didžiausios Lietuvoje mokslinių tyrimų įstaigos planuose – inovatyvi pramonė

Didžiausios Lietuvoje veikiančios mokslinių tyrimų įstaigos Fizinių ir technologijų mokslų centro (FTMC) pirmajame naujosios Mokslo tarybos posėdyje buvo išrinktas jos pirmininkas. Juo tapo FTMC lazerinių technologijų skyriaus vadovas dr. Gediminas Račiukaitis, kuris nuo šiol vadovaus pagrindiniam šio centro valdymo organui. Didžiausias dėmesys įgyvendinant naujos tarybos veiklas bus skiriamas mokslo sinergijai su Lietuvoje kuriama inovatyvia pramone.

Išrinktas Mokslo tarybos pirmininkas pakeitė šias pareigas ėjusį prof. habil. dr. Albertą Malinauską. Naująją FTMC tarybą, išrinktą naujai penkerių metų kadencijai, sudaro 17 narių, iš kurių 6 nariai – kitų įstaigų ar institucijų atstovai. Šiemet, be naujai išrinktų FTMC darbuotojų, ją papildė ir didžiųjų universitetų – Vilniaus universiteto, Kauno technologijos universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto bei VšĮ „Perspektyvinių technologijų taikomųjų tyrimų instituto“ ir UAB „Ekspla“ atstovai. „Džiugu, kad išrinktoje naujoje Mokslo taryboje atsirado tarpuniversitetinė komponentė ir ją papildė verslo įmonių atstovai. Suvieniję bendras jėgas, poreikius ir vizijas, drauge sieksime ne tik viso Fizinių ir technologijos mokslų centro veiklos efektyvumo didinimo, bet ir prisidėsime prie visos Lietuvos inovatyviosios pramonės katalizavimo“, – planais dalinasi FTMC direktorius prof. habil. dr. Gintaras Valušis.

Pagrindinis Fizinių ir technologijos mokslų centro Mokslo tarybos vaidmuo – strateginių FTMC veiklos krypčių nustatymas. Tarybos nariai net tik įgyvendins sprendimus, galinčius nulemti mokslo vystymąsi, tačiau ir tarpininkaus priimant visai Lietuvos pramonei aktualius klausimus. „Mūsų Centras turi rasti ir įtvirtinti savo vietą Lietuvos (ir ne tik) mokslo ir inovacijų kūrimo grandinėje. Čia aš matau pagrindinį naujos Mokslo tarybos veiklos uždavinį“, – teigia dr. Gediminas Račiukaitis.

FTMC vykdomi moksliniai tyrimai, skirti aukštųjų technologijų plėtrai ir žinių ekonomikos kūrimui Lietuvoje ir pasaulyje, kuriami nauji prototipai ir paslaugos bei modernios pramonės programos. FTMC dirba 38 habilituoti mokslų daktarai, 268 mokslų daktarai, daugiau nei 500 mokslo tyrėjų, studijuoja 64 doktorantai. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė daugiau nei 300 verslo užsakymų ir padėjo daugiau nei 100 įmonių įgyvendinti jų verslo tikslus.