Išmanieji telefonai: ko laukti 2016 metais?

Stevas Jobsas sakė: „Dažnai žmonės nežino, ko jie nori, kol jiems to neparodai“Ir ne jis vienas taip mąstė. Skundėtės telefonais-plytomis? Išmanieji telefonai tapo dar didesni. Išmaniuosius laikrodžius ir kitus dėvimus įrenginius vadinote nereikalingais žaisliukais? Bet dabar jų skaičius rinkoje auga geometrinės progresijos greičiu. Taigi, kokios bendrosios tendencijos mūsų laukia 2016 metais?

2016-ųjų išmanieji telefonai žada būti ne tik pažangesni, bet ir pigesni. To priežastis – sparčiai tobulėjančių technologijų prieinamumo plitimas bei startuolių projektų nuopelnai. Be to, vis daugiau Kinijos gamintojų žada plėsti rinkas ir nišos savo produktams ieškoti pasauliniu mastu. Tai puikiai iliustruoja tokie dar visai neseniai mums visai negirdėti ir greitai išpopuliarėję žaidėjai kaip „Xiaomi“ ar „Meizu“. Jų populiarumo paslaptis? Pažangių funkcijų ir puikių techninių specifikacijų rinkinys už žemą kainą. Prognozuojama, jog tokia arši konkurencija neleis didiesiems žaidėjams žiūrėti į tai užmerktomis akimis.

2016-ieji išties sulankstomų išmaniųjų metai. Kompanija LG planuoja ir toliau vystyti lanksčios konstrukcijos įrenginius. Kiti gamintojai taip pat žengia šiuo keliu – „Samsung“ lankstųjį ekraną ketina pasiūlyti vienoje „Galaxy S7“ modelio versijoje. Taip pat yra žinių, kad ruošiamas ir lankstus „SM-G929F“ modelis, savo specifikacijomis primenantis „Galaxy S6 edge+“ įrenginį, tad 2016 metais laukiama dviejų lanksčiųjų „Samsung“ telefonų. Kodėl iškeliamas lanksčiųjų išmaniųjų telefonų ekranų konceptas? Telefonai tampa didesni ir 6 colių dydžio mobilaus įrenginio turėjimas neturi trukdyti portabilumui, o ekranas, kurį galima sulenkti ar susukti, šiuo atveju atrodo kaip sprendimas.

2016-aisiais išmanųjį telefoną įkrausime per 30 sekundžių. Šiais metais Izraelio kompanija „StoreDot“ sukūrė bateriją, kurį pajėgi įkrauti elektromobilį per kelias minutes, o išmanųjį telefoną – vos per kelias sekundes. Tiesa, jau sukurtas baterijos prototipas per didelis tam, kad būtų tinkamas naudoti šiuolaikiniuose telefonuose, tačiau 2016 m. „StoreDot“ žadėjo tą ištaisyti. Ateinančiais metais bus sukurta plona baterija, kuri leis išmanųjį telefoną įkrauti vos per 30 sekundžių.

2016-aisiais „Android“ flagmanai turės savo „3D Touch“. Naujasis „iPhone 6s“ pasižymi „3D Touch“ technologija, kurios dėka išmanusis reaguoja į ekrano paspaudimo stiprumą. Operacinės sistemos vartotojo sąsaja ir daugelis programėlių jau yra pritaikyti šioms naujoms galimybėms. Kažką panašaus sutiksime toli gražu ne kiekviename „Android“ išmaniajame, o panaši technologija siūloma „Huawei Mate S“ verčia linkėti daugiau. Tačiau viskas laikina. Štai pavyzdžiui, „Synaptics“ kompanija prognozuoja, jog dauguma flagmanų 2016 metais galės atpažinti paspaudimo stiprumą. Savo prognozes „Synaptics“ kompanija patvirtina konkrečiu veiksmu – išleisdama jutiklinio ekrano valdiklį „ClearPad 3700“, kurio dėka „Android“ išmaniųjų ekranai galės veikti taip pat kaip „iPhone 6s“. Turbūt sunku įsivaizduoti, kad „Samsung“ ir kiti gamintojai nepanorės pasinaudoti šia galimybe. Juk stambūs rinkos žaidėjai neleidžia sau gaminti įrenginius, kurie kažkuo nusileidžia konkurentams. Žinoma, turbūt įdomiausias čia klausimas susijęs su tuo, ar „Google“ pasiūlys ekrano paspaudimo stiprumo palaikymą kitoje „Android“ versijoje. Galima daryti prielaidą, kad jei išmaniųjų telefonų gamintojai savo įrenginių sąsajas pritaikys naujoms jutiklinio ekrano galimybėms, bus gerai, tačiau visiškai kitos galimybės atsivers tada, kai skaitmeninių programėlių kūrėjai pradės aktyviai išnaudoti šią technologiją.