Kaip su paaugliais kalbėtis apie pinigus?

Finansų planavimo įgūdžiai yra ne įgimti, o įgyjami. Tačiau ne visada finansiniam raštingumui yra skiriama pakankamai dėmesio. Dėl šios priežasties SEB bankas pradėjo rengti interaktyvias diskusijas 9-12 klasių moksleiviams. Jų metu banko specialistai skatina paauglius pagalvoti apie savo ateitį ir duoda praktiškų patarimų, padedančių atsakingai elgtis su pinigais.

„Jaunimo finansų valdymo įpročiai formuojami ne tik namuose, bet ir mokykloje. Todėl jose nusprendėme rengti interaktyvias diskusijas su moksleiviais – pasidalinti nuomonėmis apie tai, kaip mūsų gyvenimas atrodys ateityje: kaip kasdienę rutiną keis technologinė pažanga, kokių profesijų atsiras, kokių įgūdžių ir žinių reikės būsimiems specialistams, kaip visa tai pakeis finansų planavimą“, – pasakoja SEB banko prezidentas Raimondas Kvedaras.

Diskusijos skatina moksleivius susimąstyti apie pinigų valdymo įgūdžius – kad ateitis būtų tokia, kokios jie patys norėtų. Kad tokios pamokos būtų kuo įdomesnės, rodomi epizodai iš dokumentinės dramos „Rytojus atėjo vakar“, prie kurios kūrimo šių metų pavasarį prisidėjo ir SEB bankas. Šiuose epizoduose savo įžvalgomis apie ateitį dalijasi žinomi Lietuvos ekspertai: istorikas Alfredas Bumblauskas, gydytojas psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis, biologijos mokslų daktaras Rolandas Maskoliūnas ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Šis SEB banko projektas yra tęstinis – vien šiemet planuojama aplankyti beveik šimtą mokyklų visoje Lietuvoje, dar daugiau interaktyvių diskusijų su paaugliais bus surengta kitais metais. Jeigu mokyklos atstovai nori pakviesti SEB banko specialistus surengti vieną ar kelias interaktyvias diskusijas šiais metais, jie iki lapkričio 30 d. turėtų užpildyti šią anketą.

Šeši patarimai, kaip kalbėti su paaugliais apie finansus namuose

SEB banko ekspertai, vedę diskusijas mokyklose, pastebi, kad net ir toje pačioje klasėje besimokančių mokinių  žinios apie pinigų valdymą yra skirtingos. Tai rodo, kad šie įgūdžiai visų pirma formuojami šeimoje.

Pateikiame šešis patarimus, kurie padės paauglių finansų planavimo įpročius ugdyti namie.

  1. Supažindinkite su pagrindinėmis finansų sąvokomis. Išlaidos, pajamos, biudžetas, santaupos, skolos – šios sąvokos turėtų būti puikiai žinomos paaugliams. Pasikalbėkite ir patikrinkite, ar jūsų vaikas tikrai žino jų reikšmę. Paaiškinkite, kaip paskirstomi šeimos pinigai, kai apmokate sąskaitas už komunalines paslaugas, perkate maistą, pilatės degalų, papasakokite, kiek vidutiniškai tai kainuoja. Priminkite paaugliams, kad net ir menkiausia skola yra finansinis įsipareigojimas.
  2. Įtraukite į šeimos biudžeto aptarimą. Paaugliai jau yra pakankamai suaugę, kad galėtų dalyvauti pokalbiuose apie šeimos biudžetą, aptarti, kokiems didesniems pirkiniams ar kelionei taupote. Tikėtina, kad viską drauge aptarus, jūsų vaikai jausis svarbūs dalyvaudami aptariant finansinius sprendimus ir įgytą patirtį panaudos planuodami savo pačių finansus.
  3. Leiskite pasijusti savarankiškiems. Jeigu leidžia finansinės galimybės, reguliariai skirkite paaugliams kišenpinigių, kad jie galėtų praktiškai išmokti valdyti savo pinigus. Paraginkite gerai apgalvoti, kokių išlaidų tikrai reikės šį mėnesį, o kurias galima atidėti.
  4. Kalbėkite kaip su suaugusiaisiais. Didelė klaida, kurią daro tėvai,  yra tai, kad jie bando moralizuoti, o ne kalbėti su savo atžalomis. Paaugliai neretai turi itin tvirtą nuomonę, tad piktas tonas tik sukels dar vieną konfliktą. Verčiau ramiai pakalbėkite ir aptarkite kylančias problemas, pasiūlykite, kaip geriau taupyti, paskirstyti išlaidas ar jas sumažinti.
  5. Būkite kantrūs. Nesitikėkite, kad po pirmo pokalbio apie finansų valdymą paaugliai pradės daug atidžiau sekti savo išlaidas ar kaupti ateities tikslams. Tikėtina, kad pasitaikys neapgalvotų pirkinių, neplanuotų pramogų ar, atrodytų, nepastebimai ištuštėjusios piniginės.
  6. Rodykite gerą pavyzdį. Sunku skatinti vaikus atsakingai elgtis su pinigais, jeigu patys to nedarote. Šeimoje įgytos žinios apie finansus dažniausiai yra pačios tvirčiausios, todėl stebėkite, ar patys laikotės finansų valdymo taisyklių.