Astanoje atidaryta Kazachstano nacionalinės valiutos ekspozicija

Kazachstano nacionaliniame muziejuje pristatyta tengei skirta ekspozicijai. Šiai ekspozicijai Nacionalinis šalies bankas padovanojo nacionalinės valiutos monetų ir banknotų.

Pristatyti pinigai ne kartą yra pelnę tarptautinių apdovanojimų ir pripažinti geriausi pasaulyje. Pavyzdžiui, čia galima išvysti serijų „Nomadų auksas“, „Respublikos pasiekimai“, „Kosmosas“ atmintinių monetų. Ekspozicijoje taip pat yra 2006 metais geriausiu banknotu pripažinta 10 000 tengė.

Parodos atidaryme Nacionalinio banko vadovas Daniaras Akiševas pabrėžė, kad nacionalinė valiuta – tai ne tik ekonomikos, bet ir šalies kultūrinio, švietimo bei dvasinio potencialo simbolis.

„Kupiūrose atsispindi turtinga šalies istorija ir didinga ateitis. Ekspozicijoje pristatytos monetos ir banknotai – tai tik dalis Kazachstano Monetų rūmų ir banknotų fabriko produkcijos. Pinigai yra lyg valstybės vizitinė kortelė, nacionalinis prekės ženklas, kuris padeda identifikuoti šalį“, – sakė D. Akiševas.

Nacionalinio banko dizaineris Almatas Basenovas, kurio specializacija – monetos, pasakoja, kad šalyje yra apie 400 rūšių monetų. Jos skirstomos į tris tipus – cirkuliuojančios rinkoje, investicinės ir kolekcinės.

Nacionalinio banko banknotų dizaineris Mendibajus Alinas sako, kad banknotų gamyba – tai ilgas procesas. „Banknotų gamyba užtrunka nuo 2 iki 2,5 metų. Toks laikas skiriamas vienai kupiūrai. Aišku, visuomenei apie tiek laiko trunkančius mūsų darbus nepasakojama. Gyventojai tiesiog informuojami, kad netrukus bus išleisti nauji banknotai ar monetos“, – pasakoja M. Alinas.

Dizaineris taip pat pabrėžė, kad Kazachstanas yra vienintelė šalis pasaulyje, kurianti monetas ir tantalo.