Išmanusis telefonas padės nustatyti vėžį

Kai kas mano, kad mobilusis telefonas gali sukelti vėžį, o štai japonai kuria išmanųjį telefoną, kuris padės nustatyti, ar žmogus neserga vėžiu.

Šiuo metu kuriamas jutiklis, analizuojantis  žmogaus iškvepiamą orą. Nustatyta, kad sergančiojo vėžiu ar kvėpavimo takų liga žmogaus iškvepiamo oro sandara skiriasi. Projektą įgyvendina Nacionalinis medžiagų tyrimo centras ir Osakos universitetas, taip pat kelios Japonijos įmonės.

Numatoma, kad nedidelis įtaisas su jutikliu bus jungiamas prie išmaniojo telefono ir perduos jam analizės duomenis. Informacija apie rezultatus operatyviai pasirodys telefono ekrane ir žmogus galės laiku kreiptis į gydytoją, kol liga dar neįsisenėjo.

Prietaisas bus kuriamas dar kelerius metus, greičiausiai prekyboje jis pasirodys ne anksčiau kaip 2022 metais. Kad jis būtų plačiai naudojamas, būtina kiek įmanoma sumažinti ir jo dydį, ir savikainą.

Onkologų nuomone, sėkmingam vėžio gydymui daugiausia turi įtakos ankstyva jo diagnostika. Šiuo metu pacientai labai retai eina tirtis sveikatos būklę, vos pajutę pirmuosius negalavimus. Vien Japonijoje nuo vėžio kasmet miršta 400 tūkst. žmonių.