Ketvirtojoje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“ – rekordinis dalyvių skaičius

„Litexpo“ parodų ir kongresų centre prasideda ketvirtoji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“. Svarbiausias šių metų parodos akcentas – miestų turizmas, o parodos organizatoriai džiaugiasi rekordiniu dalyvių skaičiumi – iš viso dalyvauja 230 šio verslo atstovų iš 37 šalių. Tarp dalyvių – 5 skrydžių bendrovės, 50 Lietuvos miestų ir miestelių.

„Jei lyginsime šiuos ir praėjusius metus, parodos dalyvių skaičius išaugo 15 proc. 84 proc. padaugėjo užsienio šalių, kurios nori prisistatyti mūsų parodoje Vilniuje. Tarp jų – Australija, Brazilija, Filipinai, Indonezija, Malaizija, Portugalija, Rumunija, Šveicarija, Ukraina, Marokas ir kiti, ne mažiau turistams įdomūs kraštai“, – sako „Adventur“ projekto vadovė Dovilė Vertelytė-Saldukienė.

Šiais metais parodoje ypatingai daug dėmesio skiriama miestų turizmo temai. Tema pasirinkta neatsitiktinai - Lietuvos apgyvendinimo įstaigų pateikta statistika rodo, kad 2015 metais vietos turizmas augo daugiau negu 11 procentų. „Šių metų parodos „Adventur“ akcentas – miestų turizmas. Metus pradedame su ypatinga naujiena – Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija (PTO) Anykščių šilelio medžių lajų taką paskelbė geriausia 2015 metų inovacija. Lietuva gali pasiūlyti aukštos kokybės ekologinius, verslo, sveikatingumo, istorijos ir kultūros produktus. Dinamiškoje, inovatyvioje aplinkoje reikia žinoti ne tik savo stiprybes, bet ir nuolat keistis, išnaudoti vis naujas turizmo galimybes“, – per „Adventur“ atidarymą sakė Valstybinio turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė.

Ketvirtosios tarptautinės parodos atidaryme taip pat dalyvavo Ūkio ministras Evaldas Gustas, Aplinkos ministerijos viceministras Kęstutis Trečiokas, Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.  

„Kiekvienas miestas yra išskirtinis, turi savo istoriją, kultūrą, tradicijas ir lankomus objektus. Lietuvos miestams ir miesteliams skyrėme trečiąją mūsų centro salę, kurioje lankytojams pasakosime apie tai, ką įdomaus galima rasti Lietuvoje“,  sako D. Vertelytė-Saldukienė.

2016 metų Lietuvos kultūros sostinė Telšiai pristatys projektą „Ant septynių kalvų – septynios meno kalbos“. Septynias kultūros ir meno šakas reprezentuoja iš Telšių kilę ar čia gyvenantys žymūs žmonės – profesorė Viktorija Daujotytė, profesorius Donatas Katkus, profesorius Algirdas Žebrauskas, baleto primarijus Nerijus Juška, televizijos laidų vedėjai Loreta Sungailienė ir Stasys Kavaliauskas, aktorė Nijolė Narmontaitė.

Zarasai parodos lankytojams pasakos apie dešimt mieste vykstančių festivalių ir duos startą išskirtinam paplūdimiui Zaraso saloje.

Turizmo specialistai šiandien kviečiami į Miestų forumą, kuriame bus aptarta miestų ženklodara ir turizmas, vyks diskusija „Didysis marketingas mažose savivaldybėse – ar tai įmanoma?“ Forumui vadovaus apžvalgininkas ir televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas.   

„Turizmas, kurio Lietuvoje nėra“, „Nacionalinis lankytojų centras – vartai į saugomas teritorijas“, „Kazio Pakšto kelias – Belizas 2015“, „Paspirtukų žygis per Lietuvą“, „Paukščių kaimo“ edikacinė programa, „Gurmaniški malonumai mažuose ir dideliuose Izraelio miestuose“, „Šiaurietiško ėjimo pamokos“, Kaunas – UNESCO dizaino miestas“, „Kelionių razinos“ geografo akimis“ „Kitoks keliavimas automobiliu“ – tai tik keletas temų, kurios bus aptariamos parodos scenose. Jose taip pat laukia susitikimai su garsiais keliautojais, fotografais, be kelionių savo gyvenimo būdo neįsivaizduojančiomis Lietuvos garsenybėmis.

Socialinis projektas „We Love Lithuania“ parodoje pristatys gražiausių Lietuvos nuotraukų parodą, šeštadienį, sausio 23 dieną vyks Lietuvos nuotraukų čempionato finalas.

Moksleiviams rengiamas žinių konkursas „Pažink Lietuvos miestus“, taip pat jie kviečiami į „Geografija kitaip“ pamoką kartu su keliautoju Makaliumi ir geografu Rytu Šalna.

Tradiciniame „Kelionės - mano gyvenimo būdas“ pokalbyje šiais metais dalyvaus drabužių kūrėjas Juozas Statkevičius ir dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep. Jie dalinsis ne tik savomis kelionių patirtimis, bet ir karščiausiais kelionių įspūdžiais, kuriuos visai neseniai patyrė Romoje.

Temą „Paragauk pasaulio“ parodoje įgyvendins specialiai parodai žiemos sezoną atidarę „Open Kitchen“ – atviro restorano organizatoriai.

Trečioje salėje „Pažink Lietuvą“ įsikurs net 50 Lietuvos miestų ir miestelių.

Vilniaus miestas parodoje turės ypatingą – Parodos miesto – statusą. Vilniaus stende bus akcentuojamos miesto naujovės, lankytojai bus kviečiami į renginius, įvairias ekskursijas, pristatomos naujos vietos. Jaunus žmones ypatingai sudominti turėtų visiškai naujas maršrutas-komiksas „Vilnius. Eime“.

Ketvirtojoje salėje įsikurs aktyvaus laisvalaikio organizatoriai. Čia bus galima nusipirkti sporto, laisvalaikio prekių, susipažinti su aktyvaus laisvalaikio, sporto būrelių organizatoriais, įsigyti pigesnių abonementų į sporto klubus bei pramogų kompleksus.

Penktoji „Adventur“ salė skirta turizmo verslui. Parodoje dalyvauja ir turizmo galimybes pristato net 37 šalyse.

Turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ vyks sausio 22–24 d.