Internetu naudojasi 3,2 mlrd. pasaulio gyventojų

Naujausioje Pasaulio banko ataskaitoje skelbiama, kad 3,2 mlrd. pasaulio gyventojų naudojasi internetu. Iš jų apie 1,1 mlrd. planetos žmonių turi spartų priėjimą prie interneto.

Internetas, mobilieji telefonai ir kitos informacijos skaitmenizavimo priemonės naudojamos daugelyje pasaulio šalių, tačiau ekonominę ir socialinę naudą atneša ne visiems.

Beveik 60 proc. pasaulio gyventojų iki šiol vis dar neturi prieigos prie interneto. Daugumoje turtingų Europos Sąjungos šalių interneto paslaugomis naudojasi net tris kartus daugiau piliečių nei skurdžiose šalyse. Beveik toks pats atotrūkis pastebimas tarp turtingų ir vargšų tos pačios šalies gyventojų.

Ataskaitos autoriai siūlo varganoms šalims kiek įmanoma kelti IT srities specialistų skaičių ir kvalifikaciją, didinti investicijas ir gerinti verslo aplinką. Internetas gali išspręsti socialinę izoliaciją, padėti diegti naujoves ir didinti verslo efektyvumą.

Mažiau išsivysčiusiose šalyse mobilieji telefonai tapo labiau prieinami nei elektra ir geriamasis vanduo. Daugiau nei 40 proc. Rytų Afrikos suaugusiųjų už komunalines paslaugas atsiskaito per mobiliuosius telefonus. Apie 8 mln. Kinijos verslininkų (trečdalis iš jų – moterys) naudojasi elektroninės prekybos sistemomis ir parduoda savo produkciją ne tik savo šalyje, bet ir 120-yje užsienio šalių.

Indija per penkerius metus išdavė skaitmeninius asmens identifikacijos pažymėjimus beveik 1 mlrd. žmonių, taip pat išplėtė elektroninį priėjimą prie valstybinių paslaugų. Tai sumažino korupcijos atvejų skaičių šalyje. Ekspertai mano, kad naujų technologijų diegimas be atitinkamų pokyčių ekonomikoje ir švietimo sistemoje gresia nelygybės didėjimu šalyje.