Abiturientai sujudo – egzaminams ruošiasi ir internetu, ir telefonu

Vis šiltėjantys orai liudija ne tik apie pagaliau atėjusį pavasarį, bet ir apie neišvengiamai artėjantį vieną svarbiausių iššūkių abiturientų gyvenime – brandos egzaminų sesiją. Nors prieš porą mėnesių abiturientai dar buvo sąlyginai ramūs, pirmosiomis balandžio dienomis stebimas jų suaktyvėjimas. Leidyklos „Šviesa“ duomenimis, integruotoje pasiruošimo egzaminams platformoje „Prieš egzaminą“ vasarį aktyvūs buvo apie 1,5 tūkst. abiturientų, o balandžio pradžioje užsiregistravusių moksleivių skaičius jau viršijo 4 tūkst.

„Ir praėjusiais metais, ir šiemet pastebime, kad abiturientų aktyvumas stipriai šokteli kovą-balandį, kuomet daugelis jų po žiemos nusprendžia visu rimtumu kibti į pasiruošimą egzaminų sesijai. Programėlės naudotojų skaičius pernai nuo kovo kiekvieną mėnesį sparčiai augo, o iki egzaminų sesijos pabaigos pasiekė net 15 tūkst. Manome, kad ir šiemet stebėsime panašias tendencijas“, – sako „Šviesa“ el. produktų vadovas Tadas Pukas.

Tuo metu Vilniaus rajono Pagirių vidurinės mokyklos dvyliktokas Edvinas Adomas Asanavičius sako, kad nors egzaminams pradėjo ruoštis nuo rugsėjo, intensyviausiai tai pradėjo daryti kovo mėnesį.

„Galvoju, gal šimtadienis taip paveikė – kai suvokiau, kad liko tik 100 dienų, rimtai susigriebiau ruoštis. Aktyviausiai, naudodamasis „Prieš egzaminą“ platforma, sprendžiu istorijos užduotis, nes šis egzaminas man svarbiausias – jo rezultatai turės daugiausiai įtakos tai specialybei, kurią noriu pasirinkti. Be to, dar skaitau daug literatūros, sprendžiu praėjusių metų egzaminų užduotis, kurios labai padeda suprasti, kiek pasirengęs esu. Manau, kad geriausiai pasiruošti padeda didelis darbas ir susikaupimas, bet taip pat svarbu per daug „nestresuoti“, – sako Edvinas Adomas.

Didelio populiarumo tarp moksleivių pernai sulaukusi išmaniesiems renginiams skirta programėlė ir leidinių serija „Prieš egzaminą“ šiemet buvo integruoti su naujai sukurta interneto svetaine. Išmaniojo telefono programėlėje pradėtus spręsti testus nuo šiol galima pratęsti interneto svetainėje ir atvirkščiai. Sprendimas šiemet taip pat papildytas dviem naujais dalykais – geografija ir anglų kalba, taigi iš viso šiuo metu abiturientai turi galimybę spręsti šešių dalykų – lietuvių ir anglų kalbų, istorijos, biologijos, matematikos ir geografijos – užduotis bei naudotis jų mokomąja medžiaga. Ir nors pirmasis šiemet numatytas egzaminas yra lietuvių kalbos, anot T. Puko, aktyviausiai moksleiviai iki šiol naudojosi istorijos ir biologijos dalykų testais.

Šiais mokslo metais „Prieš egzaminą“ platforma taip pat papildyta ir naujomis užduotimis. Pernai jos naudotojai galėjo spręsti daugiau nei po 200 kiekvieno dalyko užduočių, o šiemet kiekvieno dalyko klausimų skaičius yra nuolat pildomas ir planuojama, kad iki egzaminų išaugs penkiskart – iki 1000. Dalis klausimų, kaip ir pernai, visiems programėlės naudotojams yra nemokami, o norintys žinias pasitikrinti išsamiau, gali įsigyti papildomų klausimų interneto svetainėje arba įsigiję „Prieš egzaminą“ savarankiško mokymosi leidinius, kuriuose, nuskenavus specialų kodą, atsiranda galimybė „atrakinti“ papildomus klausimus.

Šiuolaikiniam informacinėmis technologijomis naudotis įpratusiam moksleiviui pritaikytas sprendimas leidžia ne tik spręsti testus, atsakinėti į įvairių tipų klausimus, bet ir stebėti savo pažangą, įsivertinti, kurioms temoms reikia skirti daugiau dėmesio. Neteisingai atsakius į klausimą, moksleiviui pateikiami paaiškinimai, leidžiantys įsigilinti ir perprasti atsakymą, o ne tik mechaniškai jį įsiminti. Visi „Prieš egzaminą“ programėlės, interneto svetainės ir savarankiško mokymosi leidinių klausimai bei paaiškinimai parengti pagal brandos egzaminų programų reikalavimus.

Norint pradėti naudotis programėle „Prieš egzaminą“, tereikia užsiregistruoti interneto svetainėje priesegzamina.lt, kur taip pat galima iškart pradėti spręsti egzaminų užduotis. Specialius spausdintus „Prieš egzaminą“ savarankiško mokymosi leidinius galima įsigyti šalies knygynuose.