Europos festivaliuose populiarėja mokėjimo kortelės

Dalyvaujantys dideliuose koncertuose ir festivaliuose susiduria su nepatogumais dėl grynųjų pinigų. Kur juos kišti, kad nepamestum? Į kojines, kišenes? Neretai pinigai pametami ar jų pristinga bare.

Pasauliniuose festivaliuose sparčiai populiarėja negrynieji atsiskaitymai. „Festipay“ prognozuoja, kad 2016 metais negrynųjų pinigų operacijų skaičius festivaliuose pasieks 7 mln., t. y. keturgubai daugiau nei pernai.

Kasmet festivalių dalyvių, atsiskaitančių kortelėmis, skaičius auga 2–4 proc. Be to, pastebėta, kad atsiskaitantieji kortelėmis išleidžia 10–30 proc. daugiau pinigų festivalių baruose, nei atsiskaitantieji grynaisiais. Taigi prekybininkų taip pat laukia pelno augimas.

„Festipay“ skelbia, kad šį procesą spartina ir bekontakčių atsiskaitymų plėtra. Pagrindinis bekontakčių kortelių pranašumas tas, kad operacija atliekama ypač greitai, per 3–5 sekundes, vietoj 20–25 sekundžių įprasto operacijai sugaištamo laiko.

„Muzikos festivalių rinka tampa vis konkurencingesnė. Įvedus negrynuosius atsiskaitymus, pajamas įmanoma padidinti net 30–70 proc., tad festivalių organizatoriai negali šio fakto ignoruoti“, – teigia vienas iš įmonės „ID&C“ valdytojų Steve Daly.

Ukrainoje kasmet organizuojamas festivalis „Alfa Jazz Fest“, kuriame iš viso nepriimami grynieji, o atsiskaityti galima tik kortelėmis ir mokėjimo įrenginiais su bekontakte „MasterCard“ technologija.