Kraujo donorai galės matyti duoto kraujo kelią savo telefone

Nacionalinis kraujo centras visuomenei pristatė mobiliąją programėlę „Mano kraujas“, leisiančią kiekvienam kraujo donorui savo išmaniajame įrenginyje sekti duoto kraujo kelią. Kai neatlygintinai duotas kraujas bus perpiltas sergančiam pacientui, donoras galės matyti, kuriame mieste jo kraujas kažkam išgelbėjo gyvybę.

Norintys duoti kraujo, naudodamiesi programėle, tai galės padaryti greičiau ir patogiau: pasirinkti patogiausią laiką bei užpildyti donoro apklausos anketą, kurios duomenys bus nusiunčiami į pasirinktą Nacionalinio kraujo centro filialą. Mobiliajame įrenginyje taip pat bus galima matyti arčiausiai esančias vietas, kur tuo metu galima padovanoti kraujo, o tai padarius, bus galima sekti tolesnę kraujo „kelionę“ – stebėti, kada jis ištirtas, kuriame mieste panaudotas, t. y. perpiltas ligoniui.

„Gyvename skubančioje visuomenėje – žmonės dirba, mokosi, stengiasi visur suspėti, tad donorystei dažnai nelieka laiko. Dėl to turime ieškoti inovatyvių sprendimų, kaip donorystę padaryti patogesnę ir greitesnę. Tikimės, kad ši mobili programėlė dar labiau supaprastins donorystės procesą, leis parodyti jo skaidrumą ir paskatins neatlygintinų kraujo donorų bendruomeniškumą“, – sako Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė.

Programėlė „Mano kraujas“ buvo kuriama dvejus metus. Ji unikali tuo, kad savanoriais galės būti net ir tie, kurie dėl kažkokių priežasčių patys negali duoti kraujo.

Programėlėje sukurta lojalumo sistema – kiekvienas, davęs kraujo, kaups simbolinius kraujo lašelius, kuriuos vėliau galės išsikeisti į malonias dovanas. Šioje lojalumo programoje galės dalyvauti ir tie, kurie negali būti donorais, bet jais tapti kviečia savo draugus ir artimuosius.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra įpareigojusi visas šalis iki 2020 m. pereiti prie šimtaprocentinės neatlygintinos kraujo donorystės. Šiuo metu Lietuvoje neatlygintinai kraujo duoda apie 80 proc. visų  kraujo donorų. Senstant visuomenei, kraujo poreikis kasmet Lietuvoje didėja apie 5 proc.