„Southeast Asia ATMs 2016“ – naujausios bankomatų ir programinių sprendimų tendencijos

Balandžio pabaigoje Tailando sostinėje Bankoke vyko konferencija „Southeast Asia ATMs 2016“. Joje dalyvavo didžiausi bankinės įrangos ir sprendimų gamintojai, tokie kaip „Wincor Nixdorf“, „Diebold“, ESQ, „TMD Security“, „KAL ATM Software“, „Glory Global Solutions“ ir kt. Didžiausią renginį Pietryčių Azijos regione, skirtą bankomatų rinkos aktualijoms kasmet organizuoja tarptautinė bankomatų pramonės asociacija ATMIA ir tyrimų bei konsultavimo kompanija RBR (angl. Retail Banking Research).

Konferencijos metu dalyviai aptarė naujausias tendencijas – daug dėmesio skirta bankų padalinių darbo automatizavimo bei savitarnos koncepcijoms. Pristatyti bankams skirti moderniausi savitarnos įrenginiai, mobiliųjų ir bekontakčių mokėjimų naujovės, programinės ir techninės įrangos sprendimai. Pietryčių Azijos šalių bankinio sektoriaus atstovai ir svečiai sutiko, kad šiuo metu didžiausios finansinio pasaulio aktualijos yra bankų padalinių transformacija, atsiskaitymų grynaisiais pinigais mažinimas, kokybiškas ir greitas klientų aptarnavimas. Augant mokėjimo kanalų įvairovei, šios temos, ekspertų nuomone, yra vienos svarbiausių.

Renginyje dalyvavo ir „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) atstovai. Į bendrovės stendą užsukę lankytojai galėjo daugiau sužinoti apie verslui skirtų programinių produktų šeimą „.iQ“. Daugiausia dėmesio sulaukė bankomatų saugumą užtikrinantis sprendimas „ATMeye.iQ.

BS/2 Rinkodaros skyriaus vadovas Boris Kuzmas teigia, kad tinkamai apsaugotas bankomatų tinklas padeda išvengti galimų rizikų ir stiprina klientų lojalumą. „Dėl sukčiavimo bei kitų nusikaltimų, susijusių su bankomatais, didelių nuostolių patiria bankai ir jų klientai. Sprendimas „ATMeye.iQ“ saugo savitarnos įrenginius nuo įvairių fizinių grėsmių, nuolat filmuoja aplinką ir fiksuoja įtartinus veiksmus prie bankomato, nuotoliniu būdu perduoda filmuotą medžiagą atsakingoms tarnyboms. Tokiu būdu klientai apsaugomi nuo duomenų vagysčių, išvengiama bankomatų prastovų, mažinama galima žala“, – sako BS/2 atstovas.

B. Kuzmas konferencijoje skaitė pranešimą „The right „dish“ for your ATM network“ (liet. Tinkamas „maistas“ jūsų bankomatų tinklui) ir kvietė diskutuoti apie tai, kaip specializuoti programiniai sprendimai gali paversti bankomatą ne tik pinigus išduodančia mašina, bet apsaugota daugiafunkce savitarnos sistema, gebančia atnešti bankui didesnį pelną, klientų lojalumą, ir užtikrinti sklandesnį banko skyrių transformacijos strategijos įgyvendinimą.