Azerbaidžane kuriamas kompiuteris silpnaregiams

Azerbaidžane sukurtas planšetinio kompiuterio ekranas „Braille Pad“, skirtas žmonėms su regos sutrikimais.

Anot projekto autoriaus Rašido Alijevo, įrenginio prototipą numatoma surinkti Kinijos ir Ukrainos konstrukciniuose biuruose.

Projektui įgyvendinti šalies Valstybinis fondas skyrė devynis tūkstančius dolerių, o tai tėra tik apie 8 proc. visų technologinių projekto išlaidų. R. Alijevo teigimu, projektui pabaigti reikia 60 tūkst. dolerių, o masinei įrenginio gamybai – apie 1,5 mln. dolerių.

„Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2013 m. pasaulyje buvo 35 mln. žmonių, turinčių regos sutrikimų. Prognozuojama, kad šis skaičius iki 2020 metų išaugs iki 75 mln. Taigi planšetinio kompiuterio gamyba tikrai atsipirks. Be to, papildomų pajamų bus galima gauti iš programų, sukurtų šiam įrenginiui“, – sakė T. Alijevas.

Jau dabar gautas išankstinis užsakymas iš Turkijos įsigyti 50 tūkstančių šių įrenginių. „Braille Pad“ taip pat numatoma tiekti Ukrainos ir Saudo Arabijos rinkoms.

„Braille Pad“ turi lytėjimo ekraną, sudarytą iš daugybės eilučių, kurias liesdamas pirštų galiukais vartotojas galės naudotis įprastomis planšetinio kompiuterio funkcijomis: naršyti interneto svetainėse, naudotis el. paštu, socialiniais tinklais ir kt.