VDU stiprina ryšius Ukrainoje

Stiprindamas ryšius su Ukrainos aukštosiomis mokyklomis, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) rengia jungtines studijų programas, kurios palengvintų kaimynės integraciją į Europos Sąjungą (ES), sudaro vis daugiau galimybių ukrainiečių studentams ir dėstytojams atvykti į Lietuvą, atvėrė jau antrą informacijos centrą Ukrainoje ir, bendradarbiaujant lietuvių ir ukrainiečių psichologams, planuoja vykdyti karo aukų reabilitacijos veiklą.

Su dešimčia Ukrainos universitetų bendradarbiaujantis VDU atvėrė informacijos centrą Dniepre (buvusiame Dniepropetrovske) Nacionalinio kalnakasybos universiteto patalpose – čia vietos studentai ir mokslininkai bus informuojami apie galimybes studijuoti Lietuvoje, vykdyti bendrus projektus bei studentų ar dėstytojų mainus. Centras buvo atidarytas neseniai vykusioje Lietuvai skirtoje šventėje, kurioje lankėsi ne tik Vytauto Didžiojo universiteto, tačiau ir Lietuvos Respublikos (LR) Seimo atstovai, tarp jų ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Ukraina yra mūsų kaimynė, kuriai dabar reikia pagalbos, todėl mes ir stipriname šiuos ryšius: ukrainiečiai prašo padėti dėl studijų, dėstytojų kvalifikacijos, užsienio kalbų. Tačiau, žinoma, bendradarbiavimas atneš abipusės naudos: galėsime vieni iš kitų mokytis, apsikeisti patirtimis, organizuoti jungtines studijų programas teisės, biologijos, ekonomikos ir kitose srityse“, – paaiškina VDU Tarptautinių ryšių tarnybos direktorė Zinaida Baltrėnienė.

Ryšius su Ukrainos universitetais VDU palaiko jau ne pirmus metus – pirmoji VDU atstovybė Ukrainoje buvo įkurta dar prieš konfliktą su Rusija 2013 metais, tačiau dėl susidariusios situacijos turėjo sustabdyti veiklą. Praėjusiais metais, atsižvelgdamas į prasidėjusius neramumus, VDU įsteigė stipendijas, skirtas ukrainiečių studentams, kad šie galėtų atvykti ir studijuoti Lietuvoje.

Universitetas bendradarbiauja ir su Donecko nacionaliniu universitetu, kuris šiuo metu dėl separatistinio konflikto veikia tremtyje, persikėlęs į Vinicos miestą. Tuo tarpu Dniepre esančiame Reabilitacijos centre ketinama prisidėti vykdant psichologinės pagalbos veiklas, kur ukrainiečiams taip pat talkintų VDU atstovai iš Lietuvos – padėtų psichologams, psichiatrams ir medikams susivienyti, dirbti grupėse.

„Žmonės Ukrainoje kovoja su naujomis problemomis: kare jiems tenka susidurti su mirtimi, iš to kyla rimtos psichologinės traumos. Kariams reikia ne tik fizinės, bet ir psichologinės pagalbos, reikia dirbti ir su šeimomis, vaikais, kurie neteko savo tėvų. Ukrainiečiai pripažįsta, kad šioje srityje jie yra nepasiruošę, todėl mes šiame centre perduotume jiems savo patirtį, čia atvyktų VDU atstovai, kurie talkintų jiems sugrąžinant į visuomenę žmones, kurie sugrįžta po karo, palengvintų jų socialinę integraciją“, – pasakoja Z. Baltrėnienė.

Dniepro srityje taip pat nėra galimybės įgyti socialinio darbo specialybę, todėl atsiradus šiems naujiems iššūkiams, VDU pasidalins patirtimi, sukaupta socialinių mokslų plotmėje, padės taikyti mokslinius metodus praktikoje ir parengti kvalifikuotus socialinius darbuotojus, kurie dabar ypač reikalingi šalyje.

Jungtines programas VDU planuoja rengti su Nacionaliniu kalnakasybos universitetu, Kijevo teisės universitetu, Charkovo nacionaliniu ekonomikos universitetu, Lesios Ukrainkos Rytų Europos nacionaliniu universitetu, Donecko nacionaliniu universitetu, „Odesos teisės akademija“ ir kitomis aukštosiomis mokyklomis.

„Ukraina ruošiasi integracijai į Europos Sąjungą, tad šaliai itin svarbu ruošti specialistus, kurie gebėtų susiorientuoti europinėje teisėje, ekonomikoje, politikoje – būtent todėl dauguma jungtinių programų yra skirtos šioms sritims. Kompetencijomis dalinsis didelę patirtį sukaupę VDU mokslininkai, kurių dėka ukrainiečiai galės efektyviau dirbti su ES dokumentais, projektais, įsidarbinti Europos institucijose. Kai kurios jungtinės programos jau ruošiamos“, – teigia Z. Baltrėnienė.

Praėjusiais metais VDU kartu su Ukrainos ir Lenkijos atstovais įsteigė tarptautinį universitetų konsorciumą, kurio tikslas – užmegzti akademinę partnerystę, dalintis idėjomis, tyrimais, patirtimis. Pasak mokslininkų, tokie mainai ypač reikšmingi ne tik Ukrainoje vykstančio karo kontekste, bet ir dėl globalizacijos, skatinančios Europos valstybes bendradarbiauti visose srityse.

Daugiašalę bendradarbiavimo sutartį su VDU pasirašė keturi Ukrainos universitetai: L. Ukrainkos Rytų Europos nacionalinis universitetas, Ukrainos Vasylio Stefanyko Priekarpatės nacionalinis universitetas, valstybinis universitetas „Ostrogo akademija“, Chmelnyckio valstybinis universitetas. Dar dvi aukštosios mokyklos konsorciume atstovauja Lenkijai: Chelmo universitetas ir Liublino katalikiškasis universitetas.

2015 m. VDU suorganizavo kampaniją „VDU Ukrainai“ („VMU for Ukraine“), kuri suteikė galimybę Ukrainos piliečiams skirti pilnas ir dalines stipendijas studijoms VDU. Universitete nuolat studijuoja studentai iš Ukrainos, jau dvejus metus veikia studentų įkurtas akademinis Ukrainos klubas, skleidžiantis žinią Lietuvoje apie šią šalį, jos kultūrą, istoriją, tradicijas.