Vilniaus šachmatų šventėje – didmeistrių iššūkis vilniečiams

Paskutinį šių metų „Sostinės dienų“ sekmadienį šachmatų aistruoliai būriavosi Rotušės aikštėje. Pirmą kartą organizuotoje Vilniaus šachmatų šventėje savo jėgas, nepaisydami lietaus, išbandė per šimtą šachmatų aistruolių.

Rugsėjo 4-ąją Vilniaus Rotušės aikštė virto tikra šachmatų meka. Šventės metu sostinėje buvo galima stebėti masiškiausią simultano partiją, kurioje iššūkį visiems dalyvaujantiems metė Europos čempionė, šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen drauge su savo vyru, ilgamečiu pasaulio šachmatų čempionų sekundantu, Danijos šachmatų lyderiu Peter Heine Nielsen bei Lietuvos rinktinės nariu, didmeistriu, daugkartiniu Lietuvos čempionu Dariumi Zagorskiu.

Tarp geriausiųjų – tiek jaunieji, tiek vyresnieji šventės dalyviai

Sumanumu ir puikiais ėjimais šventės metu pasižymėjo ne tik patyrę šachmatininkai, bet ir mažiausieji šventės dalyviai. Vieni jauniausių dalyvių, „Skynet“ garbę gynęs aštuonerių metų Mantas Jonušauskas ir vienuolikos Matas Indriūnas, simultane sugebėjo nugalėti net pačią Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

Daiva Bajorčienė, Aivaras Žilvinskas – simultane prieš V. Čmilytę taip pat buvo geriausieji. Lygiosiomis partiją su Europos čempione baigė šventės dalyviai: Aleksandr Korčakov, Vaidotas Dalinkevičius, Stanislav Gerasimovič, Areta Jaškūnaitė, Valdas Ilčiukas, Evelina Ravluševič, Evelina Baliko.

Sunkesniu iššūkiu tapo simultanas su P. Heine Nielsen ir D. Zagorskiu. Geriausiai prieš šiuos didmeistrius pasirodė Askinazi Feliks, Kasparas Maziukas, Rytis Mažulis, Gediminas Abromonis, Žilvinas Ežerinskis, Darius Matonis ir Dorotėja  Matonytė, taip pat Artūras Belevičius, Andrius Mulevičius bei Tomas Minkauskas.

Susidomėjimas šachmatais auga

Šventės dalyvių pasveikinti ir pasidžiaugti pirmą kartą sostinėje suorganizuota Vilniaus šachmatų švente atvyko ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, taip pat šventės bendraorganizatoriai, įmonių grupės „Penki kontinentai“ atstovai.

Įmonių grupei priklausantis „Penkių kontinentų komunikacijų centras“, sostinės gyventojams tiekiantis spartų šviesolaidinį internetą „Skynet“, su Lietuvos šachmatininku, profesionaliu šio žaidimo treneriu bei šachmatų knygos „Šachmatų gramatika“ autoriumi Rišardu Fichmanu šventės lankytojams atskleidė įvairių šachmatų žaidimo gudrybių. Pamokėlėmis ypač domėjosi mažieji šachmatų mėgėjai ir jų tėveliai. Šventę vainikavo dalyvių ir geriausiai pasirodžiusių apdovanojimai – žaidėjai gavo po atminimo dovaną bei specialius „Skynet“ įsteigtus prizus.