VDU mokslo ir inovacijų forumas „SOCIAL CODE‘16“

Spalio 6 d. Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) naujajame daugiafunkciniame mokslo ir studijų centre (V. Putvinskio g. 23) įvyks aukščiausio lygio mokslo ir inovacijų forumas „SOCIAL CODE‘16“, kuriame susiburs verslo ir kūrybinio sektoriaus atstovai, mokslininkai ir tyrėjai, aptarsiantys socialinių inovacijų, kurių įtaka ekonomikai kasmet didėja, padėtį Baltijos šalyse ir Europoje.

„Renginyje vyks konferencija, kurioje dalyvaus įkvepiančias idėjas skleidžiantys pranešėjai, vyks kūrybinės dirbtuvės, mokslo ir technologijų demonstracijos, socialinių inovacijų pristatymas. Visose šiose veiklose įdomių užsiėmimų atras tiek moksleiviai, studentai, tiek ir mokslininkai, vadovai ar verslininkai“, – teigia VDU mokslo prorektorė Julija Kiršienė, kuri pabrėžia forumo atvirumą visuomenei ir išskirtinę galimybę nemokamai dalyvauti vienos dienos renginyje, subursiančiame tiek daug tarptautinių, skirtingų sričių lyderių.

VDU rektorius Juozas Augutis teigia, kad VDU forumo tikslas – socialinių inovacijų, mokslinių tyrimų, modernių ugdymosi technologijų ir procesų kūrimosi skatinimas ir viešinimas visuomenėje. „Išsilavinusios visuomenės sėkmės garantas – tarpdiscipliniškumo plėtra, bendradarbiavimo tarp mokslo, verslo ir viešojo sektorių stiprinimas bei pažangos skatinimas mūsų valstybėje“, – įsitikinęs J. Augutis.

Inovacijų samprata kinta

Forumo pavadinimas „SOCIAL CODE“ ir pati idėja VDU pasirinkta neatsitiktinai – juk esminė jungtis tarp mokslo, verslo ir socialinės sferos yra socialinės inovacijos, kuriomis siekiama tenkinti socialinius poreikius, įgalinti ir sieti skirtingas žmonių grupes bendrai veiklai ir taip stiprinti tvarią piliečių visuomenę. „Tarpsektoriniai, tarpdalykiniai įvairių, anksčiau nebendradarbiavusių, visuomenės grupių ryšiai, nauji socialiniai tinklai leidžia spręsti visuomenės iššūkius, kurti naujus verslo modelius ir minimaliomis sąnaudomis išgauti didesnį poveikį nei vien technologinėmis inovacijomis“, – įsitikinusi J. Kiršienė.

VDU mokslo prorektorė ir ES pagrindinių teisių agentūros (FRA) Valdančiosios tarybos narė, teisininkė J. Kiršienė pasakoja, kad socialinės inovacijos nebėra tik piliečių įtraukimas į valdymo procesus, tai pasitikėjimo bei drąsos rizikuoti kultūra, kuri labai reikalinga mokslo ir technologijų inovacijoms kurti. „Neseni įvykiai ES parodė, kad ekonomikos augimas pats vienas savaime negarantuoja skurdo panaikinimo ir kitų visuomenės iššūkių (klimato kaita, senstanti visuomenė, nedarbas, migracija) sprendimo, todėl reikalingas sisteminis požiūris siekiant spartinti aukštųjų technologijų plėtrą“, – apie būtinus pasikeitimus kalba VDU profesorė.

Konferencijos pranešimai: išgirsti neužtenka, reikia suvokti ir pradėti įgyvendinti

Į mokslo ir inovacijų forumą „SOCIAL CODE‘16“ Kaune suvažiuoja tiek skirtingų profesinių sferų atstovai, sukaupę patirtį skirtingose šalyse, tiek ir Lietuvos mokslininkai, verslininkai ir kūrybininkai, kurie dalinsis ne tik gerąja patirtimi, bet ir savo pranešimuose atkreips dėmesį į problemas, trukdančias sėkmingai ir užtikrintai išnaudoti nuo kūrybiškumo neatsiejamas socialines inovacijas mūsų kaip pažangios šalies kūrime.

Pranešimus VDU konferencijoje skaitys tokie profesionalai kaip Prancūzijos intelektualas dr. Dominique Wolton – Medijų ir politinės komunikacijos ekspertas, tyrimų centro CNRS tyrimų direktorius, medijų specialistas, jau 40 metų tyrinėjantis viešąsias erdves, politinę komunikaciją, globalizaciją, santykį tarp mokslo, technologijų ir visuomenės; JAV gyvenantis ir Silicio slėnyje dirbantis Romanas Zontovičius – rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ (JAV) partneris, 2013 m. tarptautinio profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ išrinktas metų mentoriumi; JAV, San Franciske gyvenantis Julius Narkus – vienos iš pagrindinių rinkodaros personalizacijos platformos „Boomtrain“ marketingo operacijų vadovas, anksčiau dirbęs svarbiausiose start-up erdvėse Sidnėjuje ir Londone, praplėsdamas programinės įrangos įmonės „Feedback Loop“ galimybes ES rinkoje; konferencijoje bus galima išgirsti Fionn Dobbin – Stokholmo aukštosios ekonomikos mokyklos filialo Rygoje dėstytoją, kūrybinių industrijų studijų programos vadovą, žinomiausio socialinio verslo Baltijos šalyse „Mammu“ ir „Design Development and Production Ltd.“ įkūrėją, kūrybos direktorių; VDU mokslininkai – inovacijų sistemų ir tarptautinės vadybos ekspertas prof. Giedrius Jucevičius ir inovatyvių informacinių technologijų projektų vadovas doc. Darius Amilevičius. Dalyvaus ir daugelis kitų išskirtinių svečių, kurie savo pranešimus skaitys skirtingose forumo erdvėse.

Skirtingos erdvės ir potyriai

„SOCIAL CODE“ forumas, kuris vyks naujai atidaromame architektės Gražinos Janulytės-Bernotienės projektuotame VDU daugiafunkciniame mokslo ir studijų centre, bus suskirstytas į 7 erdves: konferencijos, startuolių aikštelę, atradimų bei ugdymo technologijų erdves, kūrybinių dirbtuvių bei vaizduotės sales, vadovų erdvę „Innovation café“.

VDU Verslo praktikų centro direktorius dr. Osvaldas Stripeikis pasakoja, kad „Startuolių aikštelėje“bus įsikūrusios interaktyvios erdvės, kuriose bus galima praktiškai susipažinti su inovatyviomis, disciplinų sandūroje gimusiomis idėjomis. „Pamatysite ką galima pasiekti, kai jėgas suvienija mokslininkai, tyrėjai ir studentai. Galėsite susitikti su studentais, įkūrusiais savo pradedančiąsias įmones (angl. start-up), išgirsti jų pasakojimus apie pirmus žingsnius derinant mokslą ir verslą“, – tikina pašnekovas.

VDU „Atradimų erdvėje“ bus galima atrasti esminę jungtį tarp mokslo, verslo ir socialinės sferos – socialines inovacijas, kuriomis siekiama rasti sprendimus svarbiausiems visuomenės iššūkiams. Atskirose erdvėse pasiskirstę kūrėjai interaktyviai pristatys savo socialinius projektus.

Taip pat bus galima išbandyti VDU laboratorijose taikomas aukščiausio lygio technologijas: multimedijų projektams skirtus virtualios realybės akinius „Oculus Rift“, neurotechnologijas arba kompiuterines, smegenų skenavimo, stimuliavimo, neurofiziologinių signalų registravimo technologijas ir t.t. Erdvėje lankytojams taip pat bus pristatyti projektai: „Relax zone“, 3D vizualizacijos „Tarpukario Kaunas“, „Išmanusis miestas“, audiovizualinis maršrutas „Dvasios gidas po senąjį Kauną“. Moksleiviai ir studentai galės dalyvauti jiems skirtuose specialiuose užsiėmimuose.

VDU Edukologijos katedros docentė Lina Kaminskienė kviečia mokytojus ir dėstytojus dalyvauti praktiniuose seminaruose ir kūrybinėse dirbtuvėse „Ugdymo technologijų“ erdvėje. „Užsiėmimų metu bus galima sužinoti apie pažangiausius, naujausius švietimo sprendimus ir išmėginti naujausius ugdymo metodus ir modelius. Taip pat bus kalbama, kaip taikyti ugdyme įtraukų, integruotą mokymąsi, kūrybiškumą, ugdyti kritinį ir analogijomis paremtą mąstymą“, – pasakoja VDU edukologė. Praktinius pranešimus skaitys Austėja Landsbergienė, Nerijus Pačėsa, Egidijus Stancikas ir kiti.

Forumo „SOCIAL CODE‘16“ rengėjai pasakoja, kad dvi erdvės – „Kūrybinės dirbtuvės“ bei „Vaizduotės salė“ – bus įdomiausios tiems, kurie į problemų sprendimą žiūri kūrybiškai. „Kūrybinės dirbtuvės“ bus skirtos interaktyvioms audiovizualinėms instaliacijoms, sceninei improvizacijai su Gyčiu Ivanausku ir Egle Mikulionyte, idėjų generavimui, šokiui, dailės terapijai, pažinčiai su garso įrašų studijomis, jų veikla bei technine baze, praktiniams garso eksperimentams ir kitoms sritims. Moksleiviai galės dalyvauti interaktyviose paskaitose, skirtose kūrybiškumo ugdymui. „Vaizduotės salė“ bus erdvė, kurioje dalyvaujantys pasisems įkvėpimo socialinėms ir verslo idėjoms. Bus galima išbandyti kūrybiškumą (pavyzdžiui, idėjų generavimą su „LEGO Serious play“ metodika) ir inovacijų kūrimą skatinančius metodus, analizės, bendravimo ir problemų sprendimo technikas, paremtas verslo, organizacijos vystymosi, psichologijos sričių tyrimais, taip pat susipažinti, kaip spręsti problemas kūrybiškai ne tik asmeniniame, bet ir komandiniame bei organizaciniame lygmenyse.

Registracija į renginius