Juodasis penktadienis: kaip saugiai apsipirkti internete?

Šis juodasis penktadienis pretenduoja tapti istoriniu – „Deloitte“ analitikai prognozuoja, kad šiemet pirkėjai internetinėse parduotuvėse išleis tiek pat, kiek ir tradicinėse parduotuvėse, o visų šventinių išpardavimų pajamos sieks 1 trilijoną dolerių. Taip pat tai reiškia, kad milijonai pavedimų internete gali tapti kibernetinių nusikaltėlių taikiniu. Saugumo ekspertai pataria, kaip saugiai apsipirkti internete ir netapti sukčių auka.

Pirmiausia, saugumo specialistai pataria apsaugoti savo įrenginius, su kuriais naršoma internete – kompiuterius ir išmaniuosius telefonus. Jų operacinės sistemos ir dažniausiai naudojamos programos turi būti laiku atnaujintos, kad kilusiomis saugumo spragomis nepasinaudotų programišiai. Taip pat patariama naudoti pažangią antivirusinę programą, saugančią nuo kenksmingų programų, įsilaužimų ir fiktyvių interneto svetainių keliamos žalos.

Gerų pasiūlymų ieškantiems pirkėjams rekomenduojama būti atidesniems ir neužkibti ant sukčių kabliuko: jei pasiūlymas atrodo pernelyg gerai, kad būtų realus, didelė tikimybė, kad tai yra apgaulė. Ypač atsargesniems reikėtų būti socialiniuose tinkluose, kur plinta fiktyvių internetinių parduotuvių reklamos ir neįtikėtini pasiūlymai.

Tačiau ir žinomos parduotuvės gali sulaukti kibernetinių nusikaltėlių dėmesio – vartotojai vis dažniau suviliojami fiktyvių, žinomus prekių ženklus naudojančių el. parduotuvių, kurių tikslas – apgaule išvilioti pirkėjų asmeninius ir mokėjimo kortelių duomenis. Tokiu atveju patariama atidžiau tikrinti internetinės parduotuvės adresą, ar jis sutampa su oficialaus gamintojo ar pardavėjo puslapiu, taip pat rekomenduojama adresą vesti ranka, o ne spausti internete rastą ar el. paštu gautą nuorodą.

Kaip papildomą apsaugos priemonę galima pasitelkti banko SMS žinučių pranešimus, informuojančius apie įvykusius mokėjimus iš vartotojo sąskaitos. Taip pat pirkėjams pravartu nuolat tikrinti savo sąskaitas, ar nemokėjo už pirkinius, kurių net nesirinko. Kai kurios el. parduotuvės atsiskaitant už pirkinį siūlo išsaugoti kreditinės kortelės duomenis kitam sandoriui – tačiau tai nėra saugu, ypač, jei el. parduotuvė susidurtų su programišių ataka.