Kaip saugiai pirkti dovanas internete

Nors prekybos atstovai tikina, kad kalėdinė el. prekyba neprilygsta parduotuvių šturmui Juodąjį penktadienį, ieškantys dovanų internete turi būti itin atidūs ir šiuo periodu. Antivirusinių programų „eScan“ kūrėjai perspėja, kad kalėdinis šurmulys vilioja ne tik pirkėjus, bet ir kibernetinius sukčius.

Tobulėjant kibernetinėms grėsmėms, taikomi ir nauji sukčiavimo metodai. Vis dažniau pasitelkiami išpirkos reikalaujančios kenksmingos programos – tyrimų duomenimis, net 93 proc. sukčiavimo el. laiškų platina išpirkos reikalaujančius kenkėjus kaip prisegtus failus ar nuorodas į atsisiuntimą.

Saugumo ekspertai taip pat pataria atsargiau naudotis paieškos sistemomis, nes programišiai naudoja svetainių optimizavimą (SEO), kad priviliotų kuo daugiau vartotojų į savo kenksmingus puslapius.

„eScan“ atstovai pataria būti atidiems ir atsiskaitymo metu – atkreipti dėmesį, ar mokėjimo puslapis taip pat yra apsaugotas https sertifikatu, ar atsiskaitant neprašoma daugiau duomenų, nei reikėtų dovanos įsigijimui. Pasak ekspertų, saugiausia mokėjimus atlikti naudojantis namų ar darbo internetu, nes viešas Wi-Fi ryšys gali būti pažeistas programišių. Perkant dovanas internetinėse parduotuvėse pravartu nuolat tikrinti el. bankininkystės sąskaitas, ar nemokėta už nesirinktus pirkinius ar paslaugas.

Grėsmę duomenų apsaugai gali kelti ir šiuo metu sparčiai populiarėjančios įvairių el. parduotuvių programėlės, jei jos diegiamos ne iš oficialių svetainių. Ieškantys išskirtinių pasiūlymų interneto forumuose gali sulaukti ne tik nuolaidų, bet ir nepageidaujamų virusų.