Saugesnio interneto diena: patarimai naudotojams

2017 m. vasario 7 d. Europoje minima Saugesnio interneto diena, kurios tikslas – paskatinti jaunus žmones saugiau ir atsakingiau naudotis internetu bendraujant, apsiperkant, siunčiantis filmus bei muziką. Europos vartotojų centrų tinklas (ECC-Net) prisideda prie šios iniciatyvos ir primena – kad naudojantis internetu nekiltų problemų, prisiminkite keletą svarbiausių taisyklių.

· Neskelbkite savo draugų nuotraukų socialiniuose tinkluose be jų sutikimo.

· Socialiniuose tinkluose neviešinkite asmens duomenų ir asmeninės informacijos, apsaugokite skelbiamą turinį nuo pašalinių asmenų, nustatydami tinkamus privatumo parametrus.

· Pagalvokite apie galimas pasekmes prieš nelegaliai siųsdamiesi muziką ar filmus.

· Patikrinkite prisijungimo ir asmeninių duomenų naudojimo sąlygas prieš siųsdamiesi naują programėlę.

· Prieš pirkdami internetinėje parduotuvėje pasitikrinkite, ar ji pažymėta patikimumo ženklu (angl. trust marks). Tokie ženklai gali būti netikri, todėl būtinai paspauskite pasitikėjimo ženklo simbolį ir patikrinkite jo oficialią registraciją, atkreipkite dėmesį į tai, ką ženklas suteikia. Sudarykite sandorius tik su patikimomis, žinomomis bendrovėmis, atidžiai perskaitykite sutarties sąlygas, ypač skyrių apie sutarties atsisakymą ir baudas.

· Prieš atsiskaitant tėvų kreditine kortele nepilnamečiams būtinas jų sutikimas.

· Saugokitės klastočių – jeigu kainos per geros, kad būtų tiesa, patikrinkite, ar pardavėjas yra oficialus prekės ženklo atstovas.

· Būkite labai atsargūs, užsisakydami internete reklamuojamų nemokamų prekių pavyzdžių, bandomųjų programų versijų ar narystę pažinčių portale, kai reikalaujama pateikti banko kortelės duomenis. Rizikuojate prarasti pinigus arba įsigyti brangiai kainuojančią prenumeratą.

· Įsitikinkite, kad Jūsų kompiuteryje atnaujinta antivirusinė programinė įranga ir yra įdiegta ugniasienė, apsauganti nuo įsilaužimo.

Daugiau informacijos ir patarimų rasite Europos vartotojų centro puslapyje: http://www.ecc.lt