Lietuvos bendrovė prisideda prie mokėjimo paslaugų plėtros Turkmėnistane

Kortelių skaičius Turkmėnistane sparčiai auga. Nacionalinio Turkmėnistano banko duomenimis, 2016 metų pradžioje šalyje buvo 1,031 mln. mokėjimo kortelių. Iki 2016 metų pabaigos šis skaičius išaugo 635 tūkstančiais iki 1,6 mln. Kortelių skaičius šalyje per metus auga daugiau nei 50 proc. 2015 m. pabaigoje mokėjimo korteles turėjo kas penktas šalies gyventojas, 2016 m. pabaigoje – jau kas trečias.

Lietuvos bendrovė „ASHBURN International“ (ASHBURN), priklausanti „Penkių kontinentų“ įmonių grupei, aktyviai prisideda prie Turkmėnistano bankinio sektoriaus plėtros. Per 2015 – 2016 metus bendrovė pristatė į šalį beveik 5000  „Ingenico Group“ mokėjimo terminalų su įdiegta specializuota jų valdymo įranga „TransLink.iQ“. Ši Lietuvos įmonės sukurta programinė įranga padeda nuotoliniu būdu stebėti mokėjimo terminalų darbą, atnaujinti jų parametrus ir programinę įrangą, perduoti mokėjimo operacijų duomenis į bankų duomenų apdorojimo centrus.

„Džiaugiamės prisidėdami prie Turkmėnistano bankinio sektoriaus modernėjimo ir sparčios bankinių paslaugų plėtros bei prieinamumo gyventojams,– sako  ASHBURN vykdomasis direktorius Žoržas Šarafanovičius. – Pasitelkę patirties iš Lietuvos bankinės rinkos, kur kortelių yra daugiau nei gyventojų, sukūrėme „TransLink.iQ“ sprendimą, leidžiantį stebėti didelę mokėjimų tinklo apkrovą, sklandžias pirkimų operacijas. Šis sprendimas bus labai aktualus Turkmėnistanui, atsižvelgiant į šalies bankinės srities plėtros dinamiką ir ateities poreikį“.

ASHBURN partneriai Turkmėnistane – didžiausi šalies valstybiniai bankai „Turkmenistan bank“ ir „Dayhan Bank“, užimantys didžiausią mokėjimo terminalų rinkos dalį (26 ir 24 proc. atitinkamai) ir turintys didžiausią kortelių turėtojų skaičių (20 ir 38 proc. atitinkamai).

Lietuvos bendrovės atstovas teigia, kad sparčiai besiplečianti Turkmėnistano mokėjimo kortelių rinka išaugino ir didelį atsiskaitymo priemonių poreikį. Be to, 2017 metais Turkmėnistane vyks Azijos uždarųjų patalpų žaidynės, kurioms besiruošdama šalis taip pat rūpinasi, kad  šalyje būtų pakankamas mokėjimo įrenginių skaičius.

„Ašchabade jau keletą metų statomas Olimpinis miestelis, kuriame bus per 30 įvairaus pobūdžio statinių. Naujos sporto erdvės, viešbučiai, prekybos centrai, medicinos įstaigos. Be abejo, visose naujose patalpose reikia sparčiai diegti mokėjimo įrangą. Visa tai turi būti paruošta iki žaidynių pradžios – 2017 m. rugsėjo 17 d. , tad mes pasiruošę operatyviai bendradarbiauti“,– pasakojo Žoržas Šarafanovičius.

Šiuo metu Lietuvos bendrovės tiekiama įranga sėkmingai veikia bendradarbiaujant su nacionaline Turkmėnistano mokėjimo sistema „Altyn Asyr“ ir tarptautine mokėjimo sistema „Visa“. Anot Žoržo Šarafanovičiaus, mokėjimo terminalai jau yra pritaikyti priimti įvairių gamintojų, įvairių tipų korteles – ir magnetines, ir lustines.  „2017-aisiais sieksime dar aktyviau prisidėti prie mokėjimo paslaugų ir mokėjimo būdų įvairovės plėtros Trukmėnistane, kad šalies gyventojai bei svečiai galėtų greitai ir patogiai atlikti finansines operacijas jiems patogiu būdu“, – sako jis.  

Kadangi olimpiados metu laukiama daug svečių, buvo pasirūpinta ir papildomais bankomatais šalyje. Tai pačiai įmonių grupei kaip ir ASHBURN priklausanti įmonė „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) papildė Turkmėnijos banko „Vnesheconombank“ bankomatų tinklą 50-čia šiuolaikiškų bankomatų su įdiegta vaizdo stebėsenos ir apsaugos sistema. Tarp jų ir bankomatai su valiutos keitimo funkcija. 

Bendrovės ASHBURN  ir BS/2 priklauso įmonių grupei „Penki kontinentai“. ASHBURN specializacija – bankinių mokėjimo kortelių, elektroninių kortelių skaitytuvų, lojalumo sistemų programiniai sprendimai. BS/2 – bankinės  įrangos tiekimas, bankinės programinės įrangos kūrimas, sistemų integracijos, techninės priežiūros paslaugos daugiau nei 70-yje pasaulio šalių.