Finansų ministro susitikime su EIB prezidentu – tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvos

Finansų ministras Vilius Šapoka Briuselyje (Belgija) su Europos investicijų banko (EIB) prezidentu Werneriu Hoyeriu aptarė šio banko ir Europos strateginių investicijų fondo (EFSI) Lietuvoje įgyvendinamus projektus bei tolesnio bendradarbiavimo perspektyvas.

„Siekiame maksimaliai išnaudoti EIB teikiamas galimybes projektų finansavimui Lietuvoje. Mūsų šalis aktyviai naudojasi ne tik įprastomis EIB paskolomis, bet ir EFSI finansavimu. Su EIB prezidentu aptarėme įvairių finansinių šaltinių derinimą, jų sinergiją siekiant pritraukti daugiau investicijų“, – sakė finansų ministras Vilius Šapoka. 

Naujausiais EIB duomenimis Lietuva yra  viena iš septynių ES valstybių narių, pirmaujančių pagal EFSI investicijų ir šalies bendrojo vidaus produkto santykį. Mūsų šalis jau yra užsitikrinusi trijų didelių projektų finansavimą iš šio fondo (Vilniaus oro uosto plėtrai skirta 30 mln. eurų paskola, Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybai –190 mln. eurų ir greitkelio ruožo Vilnius – Utena (A14) rekonstrukcijai ir modernizavimui – 40 mln. eurų paskola). Taip pat smulkaus ir vidutinio verslo įmonių finansavimo srityje sudaryti trys susitarimai su bankais, kurių bendra vertė – 365 mln. eurų.

EIB Lietuvai yra suteikęs dvi ilgalaikes paskolas Europos Sąjungos (ES) lėšomis įgyvendinamų projektų bendrajam finansavimui (t.y. tai lėšų daliai, kuria prie projektų įgyvendinimo prisideda valstybė): 1,132 mlrd. eurų 2007–2013 m. laikotarpio ir 1,3 mlrd. eurų 2014–2020 m. laikotarpio projektams.

Taip pat Finansų ministerija bendradarbiauja su EIB, finansuojant daugiabučių renovacijos projektus. Iki 2023 metų planuojama atnaujinti daugiau nei 2000 daugiabučių namų visoje šalyje.