Anglijos bankas pinigų gamybai ruošiasi naudoti palmių aliejų

Po kritikos dėl gyvūnų taukų panaudojimo gaminant plastikinę 5 svarų sterlingų kupiūrą Anglijos bankas svarsto galimybę 20 svarų sterlingų kupiūros gamybai naudoti palmių aliejų.

Naująjį 20 svarų sterlingų banknotą planuojama į apyvartą įvesti nuo 2020 m., tačiau kol kas jo gamybos procesas sustabdytas dėl minėtos gyvulinės kilmės taukų naudojimo kritikos.

Skandalas kilo paaiškėjus, kad Anglijos bankas banknotų gamybai panaudojo gyvulių taukus ir apie tai neinformavo visuomenės. Prieš banką sukilo induistai, kuriems religija draudžia ne tik valgyti, bet ir liestis prie gyvūnų mėsos, taip pat ir vegetarai. Peticiją uždrausti penkių svarų sterlingų banknotus pasirašė daugiau nei 100 tūkst. žmonių, tačiau bankas nepatenkino  jų noro ir kupiūrų iš vartojimo neišėmė.

Palmių aliejus gali padėti bankui išvengti naujo skandalo, tačiau gali ir sukelti nepasitenkinimą iš aplinkosaugininkų pusės, nes nuo 1998 iki 2008 m. dėl palmių aliejaus gamybos buvo iškirsti 8 proc. miškų.

Anglijos banko atstovai teigia, kad naudos ekologiškus palmių aliejaus šaltinius, jei tik bus nuspręsta banknotų gamybai naudoti šį aliejų.