Įdomūs faktai apie pinigus

Pinigai lydi kiekvieną kasdien. Vieniems – tai būdas pragyventi, kitiems – linksmintis. Ar viską žinote apie pinigus? Keletas įdomių faktų apie juos

  1. Šiuo metu pasaulyje veikia 3 mln. bankomatų. Du iš jų stovi Antarktidoje.
  2. Visų monetų ir banknotų skaičius pasaulyje siekia 5 trln. dolerių grynųjų. Pridėjus visus pinigus, esančius sąskaitose, ši suma siektų 80,9 trln. dolerių.
  3. Bendra pasaulio žmonių įsiskolinimo suma – 199 trln. dolerių (apie 27 tūkst., žmogui).
  4. Didžiausia infliacija užregistruota Zimbabvėje 2000 m – oficialiais duomenimis, ji pasiekė 231 milijoną procentų per metus . Neoficialiais duomenimis, šis skaičius turėtų būti dar didesnis. Tuo metu kainos dvigubėjo beveik kas  1,5 val.
  5. 194-iose pasaulio šalyse naudojami 57 valiutų tipai. Populiariausia valiuta – frankas. Ja atsiskaitoma 34-iose pasaulio šalyse. Šveicarijos frankas laikomas patikimiausia ir stabiliausia pasaulio valiuta.
  6. Ant grynųjų pinigų galima aptikti ne tik bakterijas. Amerikiečiai ištyrė, kad ant 90 proc. JAV dolerių yra kokaino likučių.
  7. Kinijoje jauni žmonės, ieškantys partnerio, ant popierinių pinigų užrašo savo vardą ir pavardę, pomėgius, reikalavimus būsimam partneriui ir adresą. Eidami iš rankų į rankas pinigai padeda žmonėms rasti draugą.
  8. Ar žinote, kodėl monetos kraštai turi briaunas? Pasirodo todėl, kad kažkada, kai monetos buvo gaminamos iš aukso ir sidabro, sukčiai įsigudrindavo jų kraštus apipjaustyti ir perlydyti į papuošalus.
  9. Pirmasis žmogus, pavaizduotas ant monetos – Aleksandras Makedonietis
  10. Net pusė pasaulio žmonių gyvena dienai turėdami vos po 2 dolerius.  Daugiau nei milijardas neturi netgi tų 2 dolerių.