17-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė kviečia lankytojus kurti biblioteką drauge

Balandžio 24–30 d. garsiau prabils šalies bibliotekos: vyks jau 17-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios tema atsigręžia į lankytoją, tardama jam: #tuesibiblioteka.

Visus bibliotekininkus ir bibliotekų misiją įgyvendinti padedančius specialistus kviečiame į šių metų temą pažvelgti skaitytojų, lankytojų, vartotojų akimis. Kokie žmonės ateina į bibliotekas? Ko jie tikisi? Kuo domisi? Visi jie skirtingi ir svarbūs: atviri, įdomūs, išmintingi, akiniuoti, žili, juokingi, draugiški, mokslininkai, mezgantys, pokštaujantys, keisti, greiti, kūrybingi, gražūs, nuoširdūs, linksmi, smalsūs, protingi, liūdni, žaismingi… Bibliotekos turi ir gali būti tokios, kokių reikia įvairiems į jas ateinantiems lankytojams.

Paskutinę balandžio savaitę bibliotekos kvies savo skaitytojus, bendruomenės narius, partnerius ir rėmėjus dalintis nuomonėmis ir idėjomis, kokios bibliotekos šiandien jiems reikia, kokia ji galėtų būti ir kaip kiekvienas galėtų prisidėti ir kurti šiuolaikinę biblioteką kartu. Kiekviena nuomonė yra svarbi ir gali tapti įkvėpimu bibliotekoms keistis ir keisti. Visose Lietuvos bibliotekose vyks bendruomenių renginiai, susitikimai su rašytojais, leidėjais, politikais, žiniasklaidos atstovais – siūlysime begalę progų drauge diskutuoti ar tiesiog pajusti bibliotekų vaidmenį, svarbą ir ateitį. Organizatoriai drąsina į bibliotekas grįžti ir skolininkus – visą savaitę, pavėluotai grąžinus knygas, nereikės mokėti delspinigių.

Nors Nacionalinės bibliotekų savaitės renginius siejanti tema vienija visas šalies bibliotekas, gali pasirodyti, kad ji yra skirta kaip tik Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai: po renovacijos atvėrusi duris, biblioteka tapo atvira iki šiol jos erdvėse neregėtoms veikloms ir paslaugoms, gundančioms nepraeiti pro šalį įvairiausio plauko lankytojus – nuo darželinuko iki kūrėjo ar mokslininko. Tad ir šia proga džiaugiamės galėdami pasiūlyti gausią renginių programą, ją suskirstėme į kelias grupes. Čia vyks ir oficialus Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas, kuriame bus apdovanoti geriausi 2016 metų bibliotekininkai.