Vilniaus dailės akademijos studentai sukūrė pirmąją grojančią sieną Lietuvoje

Du Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentai, panaudoję inovatyvias technologijas, sukūrė specialią grojančią sieną, simbolizuojančią vandenyno būgnus. Ant sienos nupiešti geometriniai koriai padaryti iš elektrai laidžių dažų ir sujungti mikrokompiuteriu, todėl bet kokie prisilietimai virsta maloniu jūros bangų mūšos skleidžiamu garsu. Tai pirmasis Lietuvoje tokios grojančios sienos įgyvendinimo projektas.

Interaktyvaus elektronikos ir sienų tapybos jungties projekto „Vandenyno būgnai“ kūrėjai yra VDA Tekstilės katedros studentai Severija Žukauskytė ir Lukas Tomaševičius.

„Sienos unikalios tuo, kad sienų geometriniai koriai sudaryti iš elektrai laidžių dažų, kurie sensorių pagalba reaguoja į prisilietimus ir skleidžia garsus. Užprogramuoti mikrokompiuteryje, jie atkuria perkusinių būgnų garsus, todėl spustelėjus korius skirtingose vietose, galima išgauti įvairias melodijas ir ritmikas. Interaktyvi siena džiugina ne tik vaizdiniais, bet ir leidžia mėgautis pačių sugrotais ritmais“, – sako grojančios sienos idėjos įgyvendintojai.

Sienos ilgis šeši metrai, aukštis – trys metrai. Idėjai įgyvendinti studentams prireikė kiek mažiau nei dviejų mėnesių.

„Ant sienos išgaunami perkusinių bugnų garsai turbūt geriausiai atspindi meditatyvią bangų sklaidą bei dūžius į krantą. Taip bendrovės darbuotojai gali sugroti ritmikas atspindinčias jūros bangų žaismą ir sukurti tikrą Ramiojo vandenyno atmosferą biure“, – sako idėjos autoriai.