Lietuvos bendrovė siūlo kompleksinį sprendimą duomenų surinkimui ir apdorojimui šiuolaikiniuose bankų tinkluose


Kažkada bankai aptarnaudavo klientus tik savo skyriuose. Norint išsiimti grynųjų, juos įnešti ar pervesti, klientams tekdavo eiti į banko skyrių. Atsiradę bankomatai palengvino bei paspartino pinigų gavimo ir pervedimo procesą. Šiuolaikinės bankinės technologijos leidžia klientams išsiimti grynųjų pinigų ar juos pervesti įvairiausiais būdais: banko skyriuje, per bankomatą, savitarnos kasą ar savarankišką atsiskaitymus priimantį įrenginį.

Plečiant bankinių įrenginių tinklą, bankui kyla svarbus uždavinys – operatyviai surinkti ir apdoroti didžiulį srautą duomenų, gaunamų skirtingais kanalais.

Atsižvelgdama į šiuolaikinių bankų poreikius, UAB „Penkių kontinentų bankinės technologijos“(BS/2) kuria kompleksinius sprendimus, padedančius surinkti ir apdoroti duomenis šiuolaikiniuose bankų tinkluose. Įmonės sukurtos sistemos leidžia apdoroti duomenis, gaunamus iš skirtingų įrenginių, per skirtingas sistemas, neturinčias bendro ryšio kanalo.

Naujausias BS/2 technologinis sprendimas skirtas bankams, kurie valdo skirtingų įrenginių tinklus. Tai dviejų sistemų „Cash Management.iQ“ ir „Payments.iQ“ integracija.

Sistemos „Cash Management.iQ“ paskirtis – sudaryti galimybę centralizuotai stebėti visų banko grynųjų pinigų išdavimo ir priėmimo centrų veiklą, reikiamu laiku gauti visus duomenis iš kiekvieno tinklo įrenginio atskirai. „Payments.iQ“ – specializuota mokėjimų apdorojimo sistema, gebanti surinkti mokėjimų duomenis iš įvairių atsiskaitymo kanalų, įvairių sistemų.

Jei bankas jau turi savo bankomatų ir filialų tinklą,  kurio grynųjų apyvartą kontroliuoja viena sistema (pvz., „Cash Management.iQ“), ir nori pasiūlyti savo klientams dar vieną  atsiskaitymo būdą, įdiegdamas savitarnos mokėjimo įrenginių tinklą, jam būtina pasirūpinti ir naujų įrenginių duomenų stebėsena bei apdorojimu.

BS/2 siūlo prijungti naują mokėjimo savitarnos įrenginių tinklą prie mokėjimų apdorojimo sistemos „Payments.iQ“ ir integruoti į  „Cash Management.iQ“ sistemą, kuri kontroliuoja visų banko tinklų (bankomatų, banko filialo įrenginių) atliekamų grynųjų pinigų apyvartą.

Visų grynųjų pinigų priėmimo ir išdavimo centrų inkasaciją atlieka banko inkasacijos tarnyba. Naudodamasi  „Cash Management.iQ“ sistema, ji gali atlikti ne tik visų bankomatų ir filialų, bet ir savitarnos įrenginių tinklo grynųjų pinigų stebėseną bei kontrolę.

Įdiegus „Cash Management.iQ“, gali būti pasirinktas vienas iš alternatyvių duomenų surinkimo būdų:

1. Įdiegus „Cash Management.iQ“ į kiekvieną savitarnos įrenginį, duomenys iš visų įrenginių gaunami centralizuotai per galutinį įrenginį.

2. Duomenys surenkami iš išorinių sistemų, prie kurių įrenginiai jau prijungti, integruojant mokėjimų apdorojimo sistemą „Payments.iQ“ su grynųjų apyvartos valdymo sistema „Cash Management.iQ“.

Bankas privalo rūpintis kiekvieno įrenginio, susijusio su grynųjų apyvarta, rentabilumu, todėl renkantis vieną iš technologinių alternatyvų, būtina įvertinti laiko ir įgyvendinimo sąnaudas, taip pat kiekvieno įrenginio priežiūros  išlaidas.