Lietuvoje gyvenantys vaikai yra laimingi

Birželio 1-oji – Tarptautinė vaikų gynimo diena. Ta proga – informacija apie tai, kaip vaikai jaučiasi gyvendami Lietuvoje.

2017 m. pradžioje „Save the Children International“ atliko (End of Childhood) tyrimą, kurio metu išanalizavo 172 pasaulio šalių situaciją. Situacija analizuota  pagal penkis faktorius: vaikų iki penkerių metų mirtingumą, pilnaverčio vaikų maitinimosi galimybę, galimybę lankyti mokyklą ir gauti išsilavinimą, nepilnamečių darbo, paauglių santuokos bei paauglių gimdymo, vaikų elgesio pakitimo konflikto metu, ir, galiausiai, vaikų žudymo situaciją konkrečioje šalyje.

Pasak tyrimo išvadų, pagal vaikui suteikiamas tinkamas sąlygas augti, Lietuva yra  24-ojoje vietoje iš 172. Greta Lietuvos rikiuojasi tokios šalys, kaip Didžioji Britanija, Izraelis, Danija, bei Kroatija, Estija ir Lenkija. Mūsų kaimynė Latvija atsidūrė trisdešimtoje klasifikacijos vietoje.

Nors Lietuva vis dar patenka į tų pasaulio šalių, kuriose yra geriausia būti vaiku klasifikacijos skiltį, „Save the Children International“ atliktas tyrimas parodė, kad didžiausia problema, susijusi su netinkamomis sąlygomis vaikui augti mūsų šalyje yra ankstyvas paauglių nėštumas. Daugiau nei dešimt iš 1000 15-19 metų sulaukusių Lietuvos paauglių pagimdo ir pačios neišgali tinkamai pasirūpinti savo vaikais, nesugeba pasirūpinti tinkama savo vaiko mityba, negali suteikti tinkamų sąlygų vaikui augti. Antrasis labai svarbus faktorius, susijęs su netinkamomis sąlygomis augti Lietuvoje yra vaikų mirtingumas iki 5 metų. Iš 1000 mūsų šalies vaikų, penkerių metų nesulaukia apie 5 vaikus. Būtent vaikų iki 5 metų mirtingumas ir ankstyvas Lietuvos paauglių nėštumas yra pagrindiniai trukdžiai visiškai Lietuvos vaikų laimei.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė, komentuodama tyrimo rezultatus, pažymi, kad pasaulio statistikos kontekste Lietuva atrodo neblogai, tačiau primena, kad tikrai nereikia nuleisti rankų dirbant dėl Lietuvos vaikų laimės, nes 24-oji vieta pasaulio valstybių klasifikacijoje vis dėlto nėra labai aukšta. „Vertinant Lietuvos vaikų situaciją, pirmiausia norėčiau priminti, jog, pasak statistikos, maždaug apie penktadalis Lietuvos žmonių vis dar balansuoja ant skurdo ribos, kiti – neturi socialinių įgūdžių, o tai neišvengiamai atsiliepia ir mūsų šalies vaikams. Neabejoju, kad kiekvienas tėtis ar mama, net ir atsidūrę sunkiausiose gyvenimo situacijose pirmiausia stengsis pasirūpinti savo vaikais. Tačiau reikia nepamiršti, jog baziniai žmogaus, ypač vaiko, poreikiai yra ne tik maistas ar apranga, bet ir saugumo poreikis. Jei savo gyvenimo kelyje dėl įvairiausių priežasčių nesijaučia saugiai patys tėvai, apie kokį vaikų saugumo jausmo užtikrinimą galime kalbėti?, – retoriškai klausia organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė ir priduria, kad vaikai yra suaugusiųjų emocijų sugertukai, tad kol nebus stiprūs mūsų šalies tėvai, sunku tikėtis emociškai stiprių vaikų, o tai reikš gilesnes mūsų visuomenės socialines problemas. Atsižvelgdama į šią situaciją, organizacija „Gelbėkit vaikus“ Lietuvos tėvams ne tik visapusiškai padeda patenkinti pirminius savo vaikų poreikius, bet ir stengiasi stiprinti vaikų bei tėvų ryšį. Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centruose tėvai vis labiau įtraukiami į savo vaikų veiklą – dalyvauja vaikų šventėse, taip pat tėvams teikiamos pozityvios tėvystės konsultacijos, jei yra poreikis, ir tėvams, ir vaikams yra suteikiama psichologo pagalba. „Dirbame tam, kad Lietuvos tėvams ir  jų vaikams būtų gera kartu bei tikimės, jog po keleto metų, kai bus pakartotas panašus tyrimas, Lietuva jame pakils per kelias pozicijas“, – įžvalgomis bei viltimis dalijasi organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Pasak atlikto „vaikystės pabaigos“ tyrimo, draugiškiausia vaikams pasaulio valstybė yra Norvegija, o sunkiausia vaikams augti Afrikoje – Nigeryje, Angoloje ir Malyje. Šiose šalyse ypač didelis vaikų mirtingumas, nėra galimybių mokytis, klesti nepilnamečių darbo rinka ir kt.

„Gelbėkit vaikus“ –  tai jau 26 metus Lietuvoje veikianti nepolitinė, nevyriausybinė ir nereliginė už vaiko teises kovojanti organizacija šiuo metu turinti 22 skyrius ir 37 vaikų dienos centrus Lietuvos miestuose ir rajonuose. „Gelbėkit vaikus“ yra motininės organizacijos „Save the Children International“, vykdančios vaiko teisių programas daugiau nei 120 pasaulio šalių, narė.

Visas tyrimas anglų kalba