Smulkmena, kasmet galinti išgelbėti tūkstančius vaikų

Kaip rodo tarptautinės organizacijos „Dingę Europos vaikai“ duomenys, Europos Sąjungoje kas dvi tris minutes karštąja linija 116000 gaunamas pranešimas apie dingusį vaiką. Lietuvos statistika taip pat nedžiugina, čia kiekvienais metais gaunama apie 2 000 pranešimų dėl dingusių vaikų.

Prasidėjus vasaros atostogoms, kai moksleiviams rūpi tik pramogos, tėvams šis metų laikas tampa tikru iššūkiu bandant apsaugoti mažuosius. Laimei, neįtikėtina technologijų pažanga leidžia tėvams realiu laiku stebėti, kur šiuo metu yra vaikai, o jei kiltų įtarimų dėl jų saugumo – operatyviai sureaguoti ir atskubėti į pagalbą arba pranešti policijai, greitajai medicinos pagalbai ar kitai institucijai.

Nemokamos programėlės išmaniesiems telefonams

Tokie projektai kaip www.gpswox.com siūlo sprendimą, kuris leidžia sekti visos šeimos judėjimą, o ištikus nelaimei – pasiųsti pagalbos signalą. Viskas ko reikia tai parsisiųsti ir įsidiegti nemokamą programėlę, skirta iOS ar Android operacinių sistemų išmaniesiems telefonams.

Įsirašius tokią programėlę galima stebėti visos šeimos judėjimą internetu kompiuteryje ar telefone, taip pat greitai ir patogiai susisiekti su visais šeimos nariais. Yra funkcija, leidžianti tėvams gauti automatinius pranešimus, kai vaikai atvyksta į mokyklą ar iš jos iškeliauja į namus.

GPS sekikliai žemėlapyje rodo realaus laiko duomenis – galima matyti, kur po pamokų lankosi atžalos. Be to, tokia funkcija yra ypač naudinga, jeigu pametėte ar pavogė jūsų telefoną.

Siekiant kuo didesnio vaikų saugumo, programėlėse yra įdiegtas specialus „Pavojaus“ mygtukas. Jeigu vaikas pasiklysta ar jaučiasi nesaugiai, paspaudus mygtuką informacija apie vaiko buvimo vietą automatiškai siunčiama tėvams.

Tačiau ką daryti jeigu atžala nenori būti stebima, o tėvams vis tiek neramu?

Išeitis yra ir čia – specialus sekiklis, kurį galima paslėpti įdiegiant visai kitos paskirties programėlę, kurią paleidus telefone, sekimo nustatymai vartotojui nematomi.

Naudojantis tokia programėle galima ne tik matyti, kur yra telefono naudotojas, gauti pranešimus, kai atvyksta į darbą, mokyklą, namus ir t. t., net gauti ataskaitas apie nukeliautus atstumus ar vairuojant automobilį viršytą greitį.

Nebūtina turėti telefoną

Tačiau ne visi tėvai nori vaikams įduoti išmaniuosius telefonus, o norint pasirūpinti vaikų saugumu tai ir nebūtina.

Galima vaikui padovanoti ypatingą laikrodį – su GPS siųstuvu. Tai aktyviems vaikams itin tinkantys, patogūs, ryškiaspalviai laikrodžiai, kurie, be įprastos laiko rodymo funkcijos, taip pat yra atsparūs vandeniui, juose įdiegtas GPS, „Bluetooth“ ryšys, miego ritmo sekimas, žingsniamatis, SOS mygtukas, kurį paspaudus automatiškai siunčiama žinutė tėvams. Mažesniems vaikams galima nustatyti ir tam tikras geografines ribas, iš kurių vaikui išėjus, siunčiamas signalas tėvams. Pavyzdžiui, išleidus vaiką žaisti su kiemo draugais ir pažymėjus kiemo teritoriją kaip saugią, tėvai bus perspėti, jeigu atžala nuklys kur nors toliau.

Tokiuose išmaniuose laikrodžiuose įdiegta ir skambinimo funkcija – vaikas gali pavojingoje situacijoje paskambinti tėvams ar kitiems šeimos nariams - galima nustatyti net keliolika telefono numerių, kuriais prireikus galima skambinti. Yra net tokių GPS laikrodžių modelių, kuriuose įdiegiamos net ir kameros, kurios fiksuoja vaiko aplinką.

Yra ir kitokių būdų, pavyzdžiui mažyčiai, vos 50 gramų sveriantys GPS davikliai, kuriuos galima laikyti kišenėje, kuprinėje, rankinėje, lagamine ar automobilyje. O jeigu turite aktyvų keturkojį augintinį, siūlomi ir vandeniui atsparūs specialūs antkakliai, kuriuose taip pat veikia tokie davikliai.

GSM/GPRS ryšį ir GPS sistemą naudojantis prietaisas perduoda duomenis apie buvimo vietą, kuriuos galima matyti prisijungus prie sistemos kompiuteryje, telefone ar planšetiniame kompiuteryje.

Ši priemonė ne tik leis žinoti, kur yra žmonės, gyvūnai, kuriais rūpinatės, bet ir jums svarbūs daiktai. Tai ypač praverčia ir kelionėse, pavyzdžiui, jeigu bagažas nukeliauja kita kryptimi nei jūs. Svarbiausia yra žinoti, kad jūsų mylimieji yra saugūs.