Parodoje „EXPO 2017“ – Nacionalinė Lietuvos diena

Kazachstano sostinėje Astanoje nuo birželio 10 d. vyksta pasaulinė paroda „EXPO 2017“. Joninių išvakarės, birželio 23-ioji, parodoje paskelbta Nacionaline Lietuvos diena.

Šią dieną Lietuvos paviljone koncertuos pasaulyje pripažinimą pelnęs Gedimino Gelgoto Naujų idėjų kamerinis orkestras.

Lietuvos paviljone daugiausia dėmesio skiriama Lietuvoje gaminamiems lazeriams – juos panaudojant sukurta įspūdinga LED šviesų ir veidrodžių instaliacija, lydima Sauliaus Petreikio muzikos.

Lankytojams originaliai pristatoma Lietuvos energetikos raida, taip pat siūloma nusikelti į Lietuvą virtualiai – su virtualiosios realybės akiniais pabuvoti Lietuvos gamtoje ir garsaus Lietuvos dailininko M.K. Čiurlionio paveiksluose.

Parodoje „EXPO 2017“ dalyvauja 115 pasaulio valstybių ir 20 tarptautinių organizacijų. Ji vyks iki rugsėjo 10 dienos. Tikimasi sulaukti apie 5 mln. lankytojų. Lietuvos ekspoziciją kūrė Aplinkos ministerija, bendradarbiaudama su Energetikos ministerija ir įvairiomis kitomis įstaigomis.

Parodą šiandien aplankė LR aplinkos ministras Kęstutis Navickas su delegacija ir Seimo Primininko pavaduotoja Irena Šiaulienė su parlamentine delegacija.

„Kazachstanas yra viena iš Lietuvos ekonominės diplomatijos prioritetinių krypčių, o Lietuva įvardijama kaip pagrindinė Kazachstano partnerė Baltijos jūros regione. Esu tikra, kad ateityje abipusiai naudingi mūsų šalių ryšiai stiprės“, – sveikindama Kazachstano parlamente surengtos konferencijos dalyvius sakė Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Šiaulienė. Ji priminė, kad tarp Lietuvos ir Kazachstano yra sudaryta daugiau kaip 20 tarptautinių sutarčių susisiekimo, investicijų skatinimo, krovinių tarptautinio vežimo, gynybos, turizmo, energetikos ir kitose srityse.

Seimo Pirmininko pavaduotoja pasidžiaugė, kad visai neseniai Lietuva ir Kazachstanas paminėjo valstybių diplomatinių santykių užmezgimo dvidešimt penktąsias metines, o Lietuvos Respublikos Seime  sudaryta gausi tarpparlamentinių ryšių su Kazachstanu grupė.