VU biblioteka kviečia į parodą „Keliaujanti Lietuva“

Vilniaus universiteto biblioteka pasitinka vasarą, pristatydama teminę parodą „Keliaujanti Lietuva“. Joje iš įvairių Rankraščių skyriuje saugomų asmenų fondų atrinktomis nuotraukomis ir rankraštiniais dokumentais siekiama kuo įvairiapusiškiau reprezentuoti turizmą ir jo tradicijas XX a. Lietuvoje. Parodos eksponatai atspindi ne tik iki šių dienų lankomiausiais išliekančius turistinius objektus, bet ir atskleidžia keliaujančiųjų įpročius, aprangą ir keliavimo būdus. Keliaujantieji – tai Vilniaus universiteto mokslininkai, dėstytojai, studentai, bibliotekos darbuotojai, rašytojai, moksleiviai ir kiti.

Tarp išskirtinesnių eksponatų galima įvardyti Vaidevučio Bičiūno (1921–1986), kartu su šeima 1941 m. ištremto prie Laptevų jūros, rankraštį Kelionė aplink Lietuvą (1940), kuriame – užrašai berniuko, nukeliavusio pėsčia per 50 parų 1 100 kilometrų. Seniausias parodos eksponatas datuojamas 1888-aisiais. Tai Jono Mačiulio-Maironio poema Lietuva, paremta poetinės kelionės po Lietuvos kraštą siužetu. Maironis šią poemą dedikavo Lietuvos poetui ir Seinų vyskupui Antanui Baranauskui. Parodoje galima išvysti ir akimirkas iš 1985 m. Almos ir Valdo Adamkų viešnagės Lietuvoje – Anykščiuose su prof. Česlovu Kudaba prie Antano Baranausko klėtelės, prie Puntuko akmens ir Jono Biliūno sodyboje-muziejuje. Ekspoziciją reikšmingai papildo ir Vilniaus universiteto prof. Domo Kauno 1970–1985 metų kelionių, renkant rankraštinį ir spaudos paveldą Klaipėdos krašte, inventorius.

Parodos idėja gimė iš projekto „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje“. Jis įgyvendinamas VU bibliotekai rengiant parodas skirtinguose Lietuvos miestuose ir juose pristatant tos vietovės dokumentinį paveldą, saugomą VU bibliotekos fonduose. Būtent šis vykdomas projektas ir davė postūmį parodos „Keliaujanti Lietuva“ idėjai subręsti ir įtakojo parodos koncepciją – eksponatai išdėlioti pagal Lietuvos regionus – Aukštaitiją, Dzūkiją, Suvalkiją, Žemaitiją ir Mažąją Lietuvą. Atsižvelgta ir į tai, kad 2017-ieji paskelbti Piliakalnių metais – eksponuojamas ne vienas dokumentas, fiksuojantis Lietuvos piliakalnius.

Parodos atidarymas vyks bibliotekos Baltojoje salėje (Universiteto g. 3) birželio 28 d. 16 val. Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo 24 d.