Bankomatai švenčia 50-ąjį gimtadienį

1967 m. liepos 27 d. pasaulyje pradėjo veikti pirmasis bankomatas. Jį „Barclays“ bankas įrengė Londone.  „ACI Worldwide“ apklausos duomenimis, nepaisant šiuo metu išpopuliarėjusių atsiskaitymo būdų per internetą ir mobiliąsias programėles, bankomatai išlaiko populiarumą.

„ACI Worldwide“ analitikas Lu Zuravski prognozuoja, kad bankomatai bus tokie pat populiarūs dar mažiausiai dešimtmetį. Tiesa, naudotojai kelia bankinei įrangai vis didesnius reikalavimus. 43 proc. Italijos, 38 proc. Ispanijos,  31 proc. Prancūzijos ir 29 proc. Didžiosios  Britanijos gyventojų teigia, kad norėtų, jog bankomatai turėtų saugesnes ir patikimesnes identifikavimo priemones (per pirštų atspaudus, mobilųjį telefoną  ir kt.). Klientai norėtų, kad bankomatai atliktų daugiau funkcijų. Pvz., norėtų per bankomatą gauti išsamesnę informaciją apie savo sąskaitas, išrašus, įspėjimus apie būsimus mokėjimus, skolas; turėti priėjimą prie elektroninių dokumentų. Jie taip pat pageidautų, kad bankomatas išduotų kreditines ir debetines korteles.   

Pasaulyje populiarėja daugiafunkcinė bankinė įranga. Vienas iš jos pavyzdžių – Lietuvos bendrovės „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ siūlomas sprendimas „VTM.iQ“, sudarytas iš bankinio terminalo ir automatinio seifo su grynųjų pinigų recirkuliacijos funkcija.

Per terminale įrengtą vaizdo kamerą banko operatorius realiuoju laiku teikia bankines konsultacijas. Su jo pagalba klientas gali atlikti beveik visas bankines operacijas: atsispausdinti ir pasirašyti banko paslaugų sutartį, atsidaryti sąskaitą ir iš karto gauti banko kortelę, išsiimti ir įnešti grynuosius, apmokėti sąskaitas, gauti išrašus, pasižiūrėti sąskaitos balansą ir kt.

Toks sprendimas jau sėkmingai taikomas Rytų Europos šalyse.